02 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (2/6/2017)

 

Ελλάδα:Τη δημιουργία δέκα νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό μέσα στο έτος αποφάσισαν οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομικών. Οι τέσσερις θα πρέπει να λειτουργήσουν έως το τέλος Αυγούστου και οι υπόλοιποι έξι μέχρι 1η Νοεμβρίου.

Ξεκίνησε η επιβίβαση των πρώτων προσφύγων από τις τρεις δομές του Ελληνικού στα πούλμαν που έχει μισθώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Προτεραιότητα δίνεται στις οικογένειες, που θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, κατά τον εορτασμό της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, ώστε να κινηθούν ασφαλέστερα τα οχήματα και να γίνει καλύτερη διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας.

Έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, αποτυχία άμεσης και κατάλληλης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, ελλείψεις στην υποδοχή και φιλοξενία.

Καθώς και σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγραμματισμού για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, διαπιστώνει μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη στην ειδική έκθεσή του με θέμα «Μεταναστευτικές ροές και προστασία προσφύγων», που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην Αθήνα.

Κοινή θέση όλης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας αλλά και της Άγκυρας, είναι η ετοιμότητα για νέα διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τις συνομιλίες του στα κατεχόμενα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κόσμος:Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από την Βουλή της Ιαπωνίας ο νόμος που θα επιτρέψει στον αυτοκράτορα Ακιχίτο (και μόνο σε αυτόν) να παραιτηθεί για λόγους υγείας. Θα είναι η πρώτη παραίτηση αυτοκράτορα από το 1817.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο ψάχνει τη δικαίωση ο Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι το διαβόητο Διάταγμα που προκάλεσε σάλο στη χώρα, έχει μπλοκαριστεί από πολιτειακά δικαστήρια.

Σε ξεχωριστές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξήγησε προσωπικά οαμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Τραγικός ο απολογισμός από την επίθεση ενόπλου σε καζίνο της Μανίλα. Οι νεκροί είναι 36 -οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία- ενώ δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν. Οι Αρχές δεν μιλούν για τρομοκρατία, αλλά για απόπειρα ληστείας.

Ένοπλοι άνδρες εξαπέλυσαν επίθεση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής εναντίον ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα με το Ισλαμικό Κράτος, με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Ο αρχηγός της αστυνομίας των Φιλιππίνων ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το ένοπλο περιστατικό στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μανίλας σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Οικονομία:Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε αρχική συμφωνία με τις ιταλικές Αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να είναι βέβαιο ότι η τράπεζα θα γίνει κερδοφόρα. 

«Αυτό θα επέτρεπε στην Ιταλία να διαθέσει κεφάλαια στην MPS προληπτικά, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ενώ θα περιόριζε το βάρος για τους Ιταλούς φορολογούμενους», δήλωσε η Επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Μ.Βεστάγκερ.

Η Ελλάδα έχει μπει σε φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκειας που έχει υπονομεύσει πλήρως την ανταγωνιστικότητα, σημειώνει η PwC Greece σε μελέτη.

Είναι εξαιρετικά πιθανό η επερχόμενη ανάκαμψη να υποφέρει από έλλειψη χρηματοδότησης, προειδοποιεί, προσθέτοντας ότι οι επενδυτικές ανάγκες, για την περίοδο 2017-2022, συμβατές με ταχεία οικονομική μεγέθυνση, εκτιμώνται σε περίπου 268 δισ. ευρώ, αλλά οι ορατές ροές χρηματοδότησης δεν επαρκούν για να τις καλύψουν. Προτάσεις για νέο πλέγμα πολιτικής που θα διευκολύνει τις επενδύσεις.

Η ΕΚΤ θα ακουστεί λίγο πιο αισιόδοξη για την οικονομία στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου και θα μπορούσε να αλλάξει την αξιολόγησή της για τους κινδύνους σε 'ισορροπημένους' ή να αρχίσει να συζητά αλλαγή στη στάση της για τη χαλάρωση της πολιτικής, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε το πρόγραμμα χρηματοδότησής του από τις αγορές, αυξάνοντας το συνολικό ύψος του για φέτος κατά 9 δισ. ευρώ στα 49 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, η αύξηση αυτή γίνεται για να λάβει υπόψη του μεγαλύτερο όγκο ανταλλαγών ομολόγων στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ο Β.Σόιμπλε, ασκώντας κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, που παρά τα βήματα προόδου που έχει κάνει η χώρα, «η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους». 

Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου που τονίζει ότι «οι ευθύνες του κου Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Αθλητισμός:Έντονη κριτική σε όλους τους εμπλεκομένους στο ποδοσφαιρικό τμήμα άσκησε ο Ιβάν Σαββίδης, μετά την τελική αποτυχία της ομάδας του στην διαδικασία των πλέϊ-οφ του πρωταθλήματος. Και όχι μόνο σε μέλη του αγωνιστικού τμήματος αλλά και απλά μέλη του Δ.Σ.

Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ήταν αυστηρός και επικριτικός για την έλλειψη αποτελεσματικότητας αλλά και την εικόνα της ομάδας, όπως αυτή φάνηκε στα περισσότερα παιχνίδια των πλέϊ-οφ.

Η περίπτωση του Γιάγια Τουρέ και της Μάντσεστερ Σίτι είχε την ίδια ακριβώς κατάληξη με αυτή της περασμένης περιόδου. Εκεί που ο παίκτης δεν ήταν καθόλου βέβαιο πως θα συνέχιζε στον «Ετιχαντ» κάτι συμβαίνει και υπογράφει νέα συμβόλαια.

Κάπως έτσι έγινε και μετά τη λήξη της περιόδου 2016/2017 και ο διεθνής Ιβοριανός επέκτεινε για έναν ακόμη χρόνο τη συνεργασία του με τους «πολίτες».Για όλους και για όλα μίλησε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM 94.6.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στην «επόμενη μέρα» του συλλόγου, στη διαιτησία, στα επεισόδια που κόστισαν βαθμούς και τιμωρίες στο «τριφύλλι», αλλά και στα μεταγραφικά-αποδεσμεύσεις. 

Τη δυνατότητα πραγματοποίησης τέταρτης αλλαγής, σε περίπτωση παράτασης, ενέκρινε η εκτελεστική επιτροπή της UEFA, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Κάρντιφ.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος εφαρμόστηκε και στο γυναικείο τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, θα τεθεί σε εφαρμογή καταρχήν στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών, αλλά στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλήματων ελπίδων (U-21), νεανίδων (U-19) και νέων (U-19).

Την υπόσχεση ότι η Μπαρτσελόνα θα επιστρέψει στο ποδόσφαιρο κυριαρχίας έδωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, κατά την επίσημη παρουσίασή του από τους «μπλαουγκράνα».

Λίγη ώρα αφότου υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον καταλανικό σύλλογο (για 2+1 χρόνια), ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού ξεκαθάρισε ότι θα προσαρμοστεί ο ίδιος στο στιλ παιχνιδιού της ομάδας και όχι το αντίθετο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: