11 Ιουνίου, 2017

250 ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

 

Αφιερωμένη σε εθελόντριες του τεράστιου κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ήταν η χθεσινή μέρα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Αντιπροσωπεία από διακόσιες πενήντα γυναίκες που διακονούν στα έργα της αγάπης σε πέντε περιφέρειες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών φιλοξένησε ο Μακαριώτατος στο Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε μία ειδυλλιακή έκταση στον Αυλώνα Αττικής.

Είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται με εθελόντριες, κυρίως μαγείρισσες, με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου με σκοπό να τις τιμήσει για την ανιδιοτελή προσφορά τους αλλά και να τις παράσχει μία έξοδο ξεκούρασης και πνευματικής αναψυχής.

Πρόκειται για ένα συνολικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής με στόχο μέσα από πολλές τέτοιες συναντήσεις να καλυφθούν όλες οι ενορίες της πολυάνθρωπης Αρχιεπισκοπής και να έλθει σε επαφή και επικοινωνία ο Μακαριώτατος με όσο το δυνατό περισσότερες “ηρωίδες” του κινήματος της φιλανθρωπίας και της αγάπης.

Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκίνησε με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία για την Απόδοση της Εορτής της Πεντηκοστής στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής (ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ).

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συλλειτούργησαν ο Διευθυντής Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Βλαβιανός και οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των ΙΑ΄,-ΙΒ΄,-ΙΓ΄,-ΙΔ,-καιΙΕ΄, Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών, από τις οποίες προέρχονται οι εθελόντριες της συνάντησης.


Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Πεντηκοστής τονίζοντας μεταξύ των άλλων πως «το μεγαλύτερο δώρο του Αγίου Πνεύματος στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην προσωπική μας ιστορία είναι η Εκκλησία».

Αναλύοντας ακριβώς αυτή την φράση αναφέρθηκε στην προσφορά προς τον άλλο άνθρωπο όχι ως γεγονός ατομοκρατικό, ευσεβιστικό ή ακτιβιστικό, αλλά ως γεγονός βαθύτατα εκκλησιαστικό παρουσιάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά που συγκροτούν ένα αυθεντικό εκκλησιαστικό γεγονός.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία η Καθηγουμένη της Μονής, μοναχή Φεβρωνία, παρέθεσε πρωινό και ακολούθησε ξενάγηση στο Ιερό Ησυχαστήριο και προσκύνημα στο Ιερό Κελλίον του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου.

Στην συνέχεια μετέβησαν οι συμμετέχοντες στο Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής «ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ Η ΑΘΗΝΑΙΑ» στον Αυλώνα Αττικής, όπου οι εθελόντριες ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, τις παλαιές και τις νεόδμητες.

Όπου και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτό από τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη και τον Διευθυντή Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής π. Αναστάσιο Βλαβιανό.

Μάλιστα ο Μακαριώτατος επί πολλή ώρα κάθησε στον ανοιχτό υπαίθριο χώρο της Κατασκήνωσης και συζήτησε με τις εθελόντριες για ένα πλήθος ζητημάτων απαντώντας μάλιστα και σε σχετικές ερωτήσεις και απορίες. Στη συνέχεια ακολούθησε η εορταστική εκδήλωση με ζωντανή μουσική και γεύμα προς τιμήν τους. 

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε με πολύ συγκινητικά λόγια στις εθελόντριες, με πολλή πατρικότητα και στοργή, τις ευχαρίστησε για το έργο τους και τις έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την διακονία και γενικότερα για την ζωή τους.

Στο τέλος διανεμήθηκαν αναμνηστικά ενθύμια στις εθελόντριες.Στο γεύμα παραβρέθηκαν και ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κ. Μαίρη Πίνη.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Μακαριώτατος αναχώρησε, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, για την Ιερά Μονή “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ” στον Βαρνάβα Αττικής προκειμένου να χοροστατήσει στον Μ. Εσπερινό της Πανηγύρεως της Μονής.

Ο Μακαριώτατος στην Ι. Μονή Παναγίας Άξιον Εστίν


Στον εσπερινό στην ιερά μονή Παναγίας Άξιον Εστίν στην περιοχή Βαρνάβα χοροστάτησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και τους υποδέχθηκαν ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, οι μοναχές της Μονής, ο Πνευματικός της Μονής Αρχιμανδρίτης Κασσιανός Ραβασσόπουλος και πιστοί που είχαν έρθει από νωρίς.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αυριανή εορτή των Αγίων Πάντων και μίλησε για την αγιότητα, για το μεγάλο δώρο, το μεγάλο χάρισμα που μας δίνει το Άγιο Πνεύμα να γίνουμε άγιοι και εξήγησε το νόημα της ζωής και τι σημαίνει να είναι κάποιος άγιος.

«Τι είναι αυτό που έχει αξία για μένα, γιατί αγωνιώ; Αγωνιώ για την αγάπη μου προς τον Θεό ή για άλλες αγάπες εφήμερες; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο άνθρωπος που οδεύει προς την αγιότητα» τόνισε ο π. Συμεών και προσέθεσε πως δεν υπάρχει άγιος που να μην αγαπούσε τον Θεό με όλη του τη δύναμη, αλλά και τον συνάνθρωπό του

«Όλοι είχαν μία κοινή Σοφία». Την Σοφία να ξέρεις να ζεις. Και ζει πραγματικά μόνο όποιος ξέρει να αγαπά» σημείωσε και συμπλήρωσε πως η αγάπη προϋποθέτει θάνατο των συμφερόντων μας, του φθόνου μας. Πώς μπορεί κάποιος να λέει ότι αγαπά όταν δε μπορεί να ακούσει τον άλλον ή να σεβαστεί την διαφορετικότητά του, την προσωπικότητά του. 

Η ύψιστη μορφή αγάπης είναι η αγάπης προς τους εχθρούς μας». Κάλεσε τους πιστούς να ευγνωμονούμε τον Θεό και να μην κρίνουμε κανέναν άνθρωπο, διότι αυτόν που κρίνουμε σήμερα μπορεί αύριο να τον προσκυνούμε στην εικόνα σαν Άγιο. Ολοκλήρωσε τον λόγο του ζητώντας να παρακαλέσουμε την Παναγία μας να προσφέρει αγάπη σε όλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά τον εσπερινό ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και συνομίλησε με τους πιστούς. Στον εσπερινό έψαλλε Χορός Μοναζουσών της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου – Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας υπό της Καθηγουμένης Γερόνιτσσας Ευπραξίας.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: