18 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (18/6/2017)

 

Ελλάδα:Από 19 έως 23 Ιουνίου θα μπορούν οι γονείς- κηδεμόνες και οι ενήλικοι μαθητές, να κάνουν τις δηλώσεις προτίμησης για τα ΕΠΑΛ. Φέτος, για πρώτη φορά, οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Πενήντα δύο πρόσφυγες και μετανάστες, που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος και είχαν καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, περισυνέλεξε 40 ναυτικά μίλια από το Ρέθυμνο, το πλήρωμα επιβατηγού.

Αστατος συνεχίζει να είναι ο καιρός και σήμερα, Κυριακή, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από το βράδυ αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.

Έτοιμος και αποφασισμένος να εισέλθει στα βαθιά, με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, λύνοντας το πρόβλημα της ονομασίας με την Ελλάδα και διαμορφώνοντας σχέσεις καλής και σταθερής γειτονίας, εμφανίζεται μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:50 το βράδυ του Σαββάτου στο θαλάσσιο χώρο 31 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης. Πρόκειται για την ισχυρότερη από τότε μετασεισμική δόνηση με το ίδιο περίπου επίκεντρο. Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, λένε οι σεισμολόγοι.

Κόσμος:Στην αρχή ήταν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Μετά ήρθε η συμμαχία με το DUP. Και στη συνέχεια, η πρωτοφανής τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στον πύργο κατοικιών του Λονδίνου. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατακεραυνώνεται για τους χειρισμούς της και τώρα φαίνεται να έχει λάβει τελεσίγραφο.

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές που έκαψαν δασικές εκτάσεις στην κεντρική Πορτογαλία. Τα περισσότερα θύματα -έως και 30- έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν οδικώς τις περιοχές που καίγονταν.

Στην ιστορική παλαιά πόλη της Μοσούλης -εκεί όπου κρατούσαν ακόμη οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους- μπαίνουν οι ιρακινές δυνάμεις. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν εννέα μήνες για να χάσει το Ισλαμικό Κράτος την de facto πρωτεύουσά του στο Ιράκ.

Nεκροί είναι και οι επτά Αμερικανοί ναύτες που αγνοούνταν μετά τη σύγκρουση του αντιτορπιλικού USS Fitzerald με πλοίο μεταφοράς κοντέινερ. Οι επτά βρέθηκαν παγιδευμένοι σε τμήματα του πλοίου.

Στις κάλπες προσέρχονται για τέταρτη φορά σε δύο μήνες οι Γάλλοι στο πλαίσιο του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών. Το κόμμα του προέδρου Μακρόν διεκδικεί έως και 450 από τις 577 έδρες με τα υπόλοιπα κόμματα να δίνουν αληθινή μάχη επιβίωσης.

Οικονομία:Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ αυτή την περίοδο καταρτίζουν τη λίστα των μονάδων και των ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους. Νέα δεδομένα στο ζήτημα από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο, όπου ζημιά -ατύπως- υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Στάση πληρωμών σε χιλιάδες δικαιούχους επικουρικών συντάξεων καταγγέλλει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές» δήλωσε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ, στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο. Εκτιμά δε ότι «το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα».

Tην πρόθεση της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την έγκριση της Συμφωνίας επί της Αρχής με την Ελλάδα εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί μόνον όταν οριστικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

«Στις αρχές Ιουλίου θα υπογράψουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη συμφωνία με την οποία οι σιδηρόδρομοί μας αποκτούν ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών σιδηροδρομικών μεταφορών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη γερουσία της Ρώμης.

Αθλητισμός: Τα «τερτίπια» του Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν ενοχλήσει τη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης, όπως αναφέρει η Marca. Η ισπανική εφημερίδα γράφει ότι ο πρόεδρος των «μπλάνκος», Φλορεντίνο Πέρεθ, δεν θα κρατήσει τον κορυφαίο παίκτη της πρωταθλήτριας Ευρώπης και Ισπανίας εάν εκείνος δεν επιθυμεί να μείνει, από την άλλη όμως δεν είναι διατεθειμένος να βάλει τον Πορτογάλο πάνω από τον σύλλογο.

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες, Σάββατο, για διακοπές ο Φραντσέσκο Τότι με την οικογένειά του. Ο πρώην-πλέον αρχηγός της Ρόμα, ήταν τις προηγούμενες ημέρες, να κάνει συναντήσεις με τους παράγοντες της ιταλικής ομάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, κάτι που τελικά δεν συνέβη, με συνέπεια ο διάσημος Ιταλός να ταξιδέψει στη χώρα μας ξεκινώντας τις διακοπές του.

Μια πρώτη γεύση από το Μουντιάλ της Ρωσίας ξεκίνησε να παίρνει από σήμερα και θα συνεχίσει ως τις 2 Ιουλίου το ποδοσφαιρικό κοινό, καθώς η αυλαία του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών άνοιξε στην Αγία Πετρούπολη, με τη διοργανώτρια να επικρατεί της Νέας Ζηλανδίας 2-0 με το αυτογκόλ του Μπόξαλ στο 31' το τέρμα του Σμολόφ στο 69'.

Όπως γίνεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο της «Θύρας 7» πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ομιλία του προς τους σύνεδρους, ουσιαστικά έκανε έναν απολογισμό, τόσο για το ποδοσφαιρικό τμήμα που διοικεί ο ίδιος, όσο και για τον Ερασιτέχνη. Και δεσμεύθηκε πως τα καλύτερα για τον σύλλογο είναι μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: