14 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (14/6/2017)

 

Ελλάδα: Σεισμική δόνηση 4 βαθμών σημειώθηκε στις 10:10 στη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος ήταν 10χλμ.

Σε Λατινικά, Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εξετάζονται σήμερα, Τετάρτη, οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων. Την ανάγκη διαρκούς στήριξης του κράτους στο τραυματισμένο από τον σεισμό χωριό Βρίσα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου. 

Η υποστήριξη της Πολιτείας πρέπει να είναι διαχρονική, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε να υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για δύο χρόνια, για όσους έχασαν τα σπίτια τους.

Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας με το άρθρο-παρέμβασή του στέλνει μηνύματα προς τους εταίρους και τους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά θα δίνουν το σήμα για την είσοδο στην πορεία σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος». 

«Περιμένουμε από τους δανειστές μας να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου». Μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας έχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό.

Κόσμος:Πολύωρη και γιγάντια ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο Λονδίνο για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα σε κτίριο 120 διαμερισμάτων και 24 ορόφων στα δυτικά της πρωτεύουσας. Δεκάδες άτομα στα νοσοκομεία, ενώ οι Αρχές μιλούν πλέον και για νεκρούς. Πολλές και οι καταγγελίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να καθορίσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters. Επαναπατρίστηκε μετά την απελευθέρωσή του ο Αμερικανός φοιτητής που βρίσκεται σε κώμα και ο οποίος είχε καταδικαστεί από το καθεστώς της Βορείου Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές ενέργειες»: πήρε μια αφίσα από το ξενοδοχείο που διέμενε.

Σχεδόν 2.000 αιτούντες άσυλο που πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια σε ένα απομονωμένο κέντρο κράτησης στη νήσο Μανούς στην Παπούα Νέα Γουινέα θα λάβουν αποζημίωση 47,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ομάδα ενοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ' επανάληψη για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Οικονομία:Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να κινείται στα επίπεδα των 800 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 800,45 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,37%.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank AD και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease EAD, στην KBC Bank NV.

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στους θεσμούς επικρατεί αισιοδοξία για «θετικό αποτέλεσμα», ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα λεγόμενα του Σόιμπλε περί διαφωνίας του πρωθυπουργού με τον ΥΠΟΙΚ.

Πιο κοντά στην υιοθέτηση σχεδίου κρατικής ενίσχυσης δύο ιταλικών τραπεζών με προβλήματα θεωρεί ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. 

Απώτερος στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο κουβαλάει μεγάλο βάρος από κόκκινα δάνεια ύψους 300 δισ. ευρώ. Ακριβότερα έγιναν τα πλασματικά έτη για όσους ασφαλισμένους επιθυμούν να εξαγοράσουν χρόνια ασφάλισης προκειμένου να κλειδώσουν ταχύτερα το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.

Αθλητισμός:Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η παρουσία του Δημήτρη Σιόβα στην «πριμέρα ντιβιζιόν» και η Λεγανές ήρθε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό για να τον κρατήσει στο δυναμικό της. Ο Έλληνας διεθνής αμυντικός συμφώνησε να παραμείνει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και απέμενε η ολοκλήρωση της μεταγραφής από τον Ολυμπιακό.

Η Κόστα Ρίκα ενίσχυσε τη δεύτερη θέση της στον προκριματικό όμιλο της CONCACAF για το Μουντιάλ 2018, αφού εξασφάλισε μια νίκη 2-1 επί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο στο Σαν Χοσέ. Φραντσίσκο Κάλβο (1΄) και ο αρχηγός Μπράιαν Ρουίζ (44΄) τα γκολ των νικητών , ο Μολίνο είχε ισοφαρίσει προσωρινά (35’) για τους επισκέπτες.

Η αρχή έγινε με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, που αναφέρουν ότι ο Ολυμπιακός κινείται για την απόκτηση του νεαρού Βέλγου Τεό Μπογκόντα. Και η συνέχεια ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά τα δημοσιεύματα, έστω και ανεπίσημα.  Οι «ερυθρόλευκοι» όντως έχουν προχωρήσει τις επαφές με τη Θέλτα για την απόκτηση του 21χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος αγωνίζεται στο άκρο της επίθεσης και για τον οποίο έχει εξαιρετική άποψη ο Μπέσνικ Χάσι.

Τον αντικαταστάτη του Ανδρέα Γιαννιώτη βρήκαν άμεσα στον Πανιώνιο. Οι «κυανέρυθροι» ανακοίνωσαν την μεταγραφή του Μάτις Κότνικ, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του Ελληνα γκολκίπερ που θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: