13 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (13/6/2017)

 

Ελλάδα:Έκρηξη των συμβασιούχων, μειώσεις μισθών και συρρίκνωση της συνολικής απασχόλησης στο Δημόσιο είναι τα βασικά συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ για τον δημόσιο τομέα.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γνωστοποίησε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει σήμερα, Τρίτη τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά. Κλειστά τα δημοτικά στη Λέσβο.

Τις ζημιές της μετρά η Λέσβος, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού. Η ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω της μία νεκρή γυναίκα που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Βρίσα, δεκάδες τραυματίες και καταστροφές. 

Ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη μεταβεί στο νησί. Τι λένε οι σεισμολόγοι. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνουν ακινητοποιημένα για έξι ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, προκειμένου το προσωπικό να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Σε τέσσερα μαθήματα εξετάζονται σήμερα, Τρίτη οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητές δίνουν Ψηφιακά Συστήματα, Προγραμματισμό Υπολογιστών, Μεταφορά Φορτίων και Οικοδομική. Το sansimera.gr σε συνεργασία τα φροντιστήρια Ορόσημο μεταδίδει τα θέματα των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Κόσμος:Για τρίτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ισπανίας, ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά το κάνουν οι Podemos, με μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας, αφού το κόμμα του Ιγκλέσιας είναι και πάλι διχασμένο. Δεκαπέντε άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση κτιρίου επτά ορόφων στο Ναϊρόμπι της Κένυας, σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης.

Σε φυλάκιση 30 ημερών καταδικάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκ των ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι η διαδήλωση κατά του Πούτιν που διοργάνωσε έγινε σε χώρο μη εγκεκριμένο από την Αστυνομία. Εκαντοντάδες ακόμα άτομα συνελήφθησαν. Ο Παναμάς, χώρα που παραδοσιακά αναγνώρισε την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ανακοίνωσε ότι διακόπτει σχέσεις, αναγνωρίζοντας μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις της Γερουσίας σχετικά με την αποπομπή του τέως του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, αλλά και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί νέων προεκλογικών συναντήσεων με Ρώσους αξιωματούχους.

Οικονομία:Για την τελευταία στιγμή αφήνουν την υποβολή των δηλώσεών τους οι φορολογούμενοι ποντάροντας για ακόμη μια χρονιά σε παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας. Μέχρι στιγμής, κι ενώ η προθεσμία που έχει δοθεί εκπνέει στις 30 Ιουνίου, έχουν υποβληθεί 2.588.596 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή 300.000 λιγότερες σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο.

Γνωστό εδώ και χρόνια ήταν ότι το ορυχείο στο Αμύνταιο δούλευε πάνω σε ρήγμα, κανένας, ωστόσο, δεν πήρε την ευθύνη να διακόψει τη λειτουργία του. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ είχαν ενημερώσει από πολύ παλιά τις διοικήσεις της ΔΕΗ για το ρήγμα, ενώ υπάρχει και σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ του 2010.

Η Γαλλία του Μακρόν θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της το 2017 κάτω του 3% του ΑΕΠ και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Με στόχο το λιμάνι του Πειραιά να αποτελέσει πλέον τον κόμβο των μεταφορικών διαδρόμων, One Belt One Road (OBOR), και ως ένα από τα βασικότερα σημεία εμπορικής διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, COSCO, ΟΛΠ και Shanghai International Port Group (SIPG). 

Ένωσαν τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας παγκόσμιας σημασίας, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον Πειραιά.

Περιορίστηκε περαιτέρω τον Μάιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση που παρέχει το ευρωσύστημα, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αθλητισμός:Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν δήλωσε τη Δευτέρα σε ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι ότι η επερχόμενη σεζόν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία του ως παίκτης, αφήνοντας μόνο μια πόρτα ανοιχτή, που είναι η περίπτωση κατάκτησης του Champions League από την Γιουβέντους. 

Ο διεθνής τερματοφύλακας, που ρωτήθηκε σχετικά με το πιθανό τέλος της καριέρας μετά το μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, απάντησε: «Ναι, μπορούμε να πούμε ότι κατά 99,9% θα είναι έτσι. Το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας θρηνεί τον θάνατο του Ζόνας-Ενρίκε Πεσάλι. 

Όπως ανακοίνωσε η Ατλέτικο Παρανά ο 26χρονος αμυντικός μέσος έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωϊνές ώρες σε τροχαίο δυστύχημα. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Πεσάλι ξέφυγε από την πορεία του κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες και προσέκρουσε με μεγάλη δύναμη σε δέντρο.

O Σωκράτης Παπασταθόπουλος έχει συμβόλαιο με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ έως το 2019, ωστόσο έχει ξεκινήσει ήδη φημολογία για πιθανή αλλαγή ομάδας με τους Βενγκέρ και Κόντε να έχουν το βλέμμα τους στον Ελληνα διεθνή αμυντικό.

Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ντόρτμουντ, προκειμένου να αποκτήσει τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Όπως αποκάλυψε η αγγλική εφημερίδα «Sun», ο 19χρονος Γάλλος επιθετικός, που έφτασε στην Ντόρτμουντ από την Ρεν το καλοκαίρι του 2016, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Ζοσέ Μουρίνιο.

Ισπανία και Ιταλία βαδίζουν «χέρι-χέρι» μετά από 6 αγωνιστικές στον 7ο όμιλο των προκριματικών του Μουντιάλ 2018. Οι «φούριας ρόχας» πέρασαν το εμπόδιο της ΠΓΔΜ (2-1), ενώ η «σκουάντρα ατζούρα» είχε σαφώς πιο εύκολο έργο απέναντι στο Λιχτενστάιν (5-0). 

Το ντέρμπι του 4ου ομίλου, Σερβία-Ουαλία, δεν ανέδειξε νικητή (1-1), με τους «πλάβι» να έχουν το «πάνω χέρι» για την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. 

Την ασίστ στο γκολ του Μίτροβιτς έβγαλε ο φορ του ΠΑΟΚ, Πρίγιοβιτς στο ντεμπούτο του με την εθνική. στο 90' κρίθηκε το ντέρμπι του 9ου ομίλου, με την Ισλανδία να επικρατεί 1-0 της Κροατίας και να την «πιάνει» στην κορυφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: