13 Μαΐου, 2017

XAOΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ! ΜΠΑΡΑΖ «ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ»…

 

Θύματα επίθεσης έπεσαν τα λειτουργικά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Telegraph, με το Reuters να κάνει λόγο για 16 «χτυπήματα».

Τα νοσοκομεία σε βόρειο, ανατολικό και δυτικό Μίντλαντς αλλά και στο Λονδίνο αναφέρουν πως δεν μπορούν να συνδεθούν, που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας τρόπος λειτουργίας υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων.

«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

«Το νοσοκομείο μας έχει πέσει. Εχουμε μήνυμα που λέει πως οι υπολογιστές είναι υπό τον έλεγχο χακερς που ζητούν λύτρα. Τώρα όλα έχουν χαθεί», είπε ένας γιατρός. Ενας άλλος έγραψε στο Twitter: «Συντονισμένη επίθεση χάκερς σήμερα. Το νοσοκομείο “έπεσε”. Ευχαριστούμε που διακόπτετε την φροντίδα ασθενών και διακινδυνεύεται ζωές. Ηλίθιοι».

Τα νοσοκομεία του Μπλάκπουλ ανέφεραν: «Τα συστήματα των υπολογιστών μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε λύση. Θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό».

Πηγή του NHS δήλωσε στην Evening Standard ότι η επίθεση «φαίνεται να κλιμακώνεται» με περισσότερα περιστατικά νοσοκομείων σε όλη τη Βρετανία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο λειτουργικό τους σύστημα.

Στο νοσοκομείο Lister στο Στίβενεϊτζ, τόσο το τηλεφωνικό όσο και το ηλεκτρονικό σύστημα έχει απενεργοποιηθεί σε μια προσπάθεια να αποτραπεί οι επίθεση. Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου "ransomware", που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ότου ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό: «Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».

Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας. Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».

Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN. Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: