16 Μαΐου, 2017

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ FORUM ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

 

Συμμετείχαν εκπρόσωποι χριστιανικών δογμάτων - Σημαντική η παρέμβαση του Αμερικανού Αντιπροέδρου - Οργανώθηκε από τον παγκόσμιο Ευαγγελικό Σύνδεσμο.Σύνοδος Κορυφής υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών, η οποία οργανώθηκε με τον Παγκόσμιο Ευαγγελικό Σύνδεσμο του Billy Graham, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον από τις 10 έως τις 13 Μαΐου.

Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι των διαφόρων χριστιανικών δογμάτων από 135 και πλέον χώρες του κόσμου.

Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκαν οι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία μαζικές διώξεις κατά των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και λοιπών περιοχών της υφηλίου.

Οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των διώξεων κατά των χριστιανών των πρώτων αιώνων και των μαζικών καταστολών από τις αθεϊστικές αρχές τον 20 αιώνα.

Τα τόσο μαζικά κακουργήματα δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν τον προβληματισμό της χριστιανικής  κοινότητας. Η Σύνοδος Κορυφής υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών καλείται να αποτελέσει φόρουμ για την ολόπλευρη συζήτηση  του παρόντος προβλήματος προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στη Σύνοδο Κορυφής υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών μετέχουν αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Της ἐν Αμερικῇ Ορθοδόξου Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ουάσιγκτον και Μητροπολίτη πάσης Αμερικής και Καναδά κ. Τύχωνα.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο  (Οικουμενικό Πατριαρχείο), τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Υόρκης και πάσης Βορείου Αμερικής κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Αντιοχείας).

Πολυμελής ήταν και η αντιπροσωπεία του Ρωσικής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και μέλη τον Επίσκοπο Ναροφομίνσκ Ιωάννη, διευθυντή των ἐν ΗΠΑ πατριαρχικών ενοριών της Ρωσικής Εκκλησίας.

Τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Μπουλέκοφ, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΤΕΕΣ, τον Πρωθιερέα Νικόλαο Ντανιλέβιτς, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΤΕΕΣ της Ουκρανικής Εκκλησίας, τον Ηγούμενο Αρσένιο Σοκολόβ, εκπρόσωπο του Πατριάρχη Μόσχας παρά τον Πατριάρχη Αντιοχείας,

Τον Ιερομόναχο Στέφανο Ηγκούμνοφ, Γραμματέα του ΤΕΕΣ επί διαχριστιανικών υποθέσεων, τον Ιερομόναχο Ιωάννη Κοπεΐκιν, Ανιπρύτανη του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος κα.

Επίσης στο φόρουμ εκπροσωπούνται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, διάφορες προτεσταντικές ομολογίες, οι παλαίφαιτες Ανατολικές Εκκλησίες:  η Κοπτική Εκκλησία, η Συρο-Ιακωβιτική Εκκλησία και η Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής κήρυξε ο Πρόεδρος του Ευαγγελικού Συνδέσμου κ. F. Graham, ο οποίος στην αγόρευσή του τόνισε ότι η εκδήλωση δεν αποβλέπει στην συνένωση των δογμάτων, αλλά αποτελεί έκφραση της αλληλεγγύης προς τους δεδιωγμένους χριστιανούς σε διάφορες περιοχές της υφηλίου.

Στο φόρουμ, μίλησε και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Mike Pence, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της υπό διωγμό εκκλησίας και ότι θα συμβάλουν σε αυτό που τους αναλογεί στην υπεράσπιση όλων όσων αντιμετωπίζουν διώξεις εξαιτίας της πίστης τουςΔημοσίευση σχολίου