12 Μαΐου, 2017

FBI-GATE

 

Ισχυρές αναταράξεις στις τάξεις του FBI έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «καρατομήσει» τον διευθυντή του Οργανισμού Τζέιμς Κόμεϊ, με το αιτιολογικό ότι έχασε την εμπιστοσύνη της προεδρίας, του υπουργού Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα των συνεργατών του.

Οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα είναι ήδη μεγάλες, ενώ τα στελέχη έχουν μπει στη διαδικασία να επιλέξουν την τακτική τους και «στρατόπεδο», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αναπληρωτή διευθυντή του FBI, Άντριου ΜακΚέιμπ, ο οποίος απαρνήθηκε «στα ίσια» τον μέχρι πρότινος επικεφαλής του, συντονίζοντας πλήρως την κατάθεσή του, με τη γραμμή που έδωσε την Τετάρτη το State Department.

Ως σύγχρονος «Ιούδας Ισκαριώτης», ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, ο οποίος έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα του απολυμένου Τζέιμς Κόμεϊ, έως ότου επιλεγεί ο αντικαταστάτης του, κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ότι η απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο την έρευνα για μία ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ούτε βέβαια, θα καθυστερήσει τη διαδικασία, ενώ υπάρχουν επαρκείς πόροι για την έρευνα. 

Θυμίζουμε ότι ο Κόμεϊ ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση και την επομένη απολύθηκε. Είπε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν είχε χάσει την εμπιστοσύνη των συνεργατών του. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή, ζήτησε από τον ΜακΚέιμπ να αναφέρει αν υπάρχει έστω και η παραμικρή εμπλοκή του Λευκού Οίκου στην έρευνα. 

Η απάντηση του ΜακΚέιμπ, ενός βετεράνου πράκτορα, ήταν ενδεικτική: «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους άνδρες και τις γυναίκες του FBI από το να κάνουν τη δουλειά τους και να προχωρήσουν την έρευνα και να κάνουν το σωστό».

Ακολούθως, η συζήτηση επανήλθε σε επίπεδο ασφαλείας, όπως ήταν προγραμματισμένο στην ατζέντα, καθώς η Επιτροπή θα εξέταζε το επίπεδο της απειλής από τη Βόρεια Κορέα, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις σε όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα.

Μια πηγή στο Κογκρέσο τόνισε ότι ο απολυθείς από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε στους βουλευτές ότι είχε ζητήσει περισσότερα μέσα για την έρευνα της υπηρεσίας για την Ρωσία. «Πιστεύω ότι διαθέτουμε επαρκείς πόρους για να διεξάγουμε την έρευνα», τόνισε ο Άντριου ΜακΚέιμπ στους βουλευτές.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Ρίτσαρντ Μπερ ρώτησε τον ΜακΚέιμπ κατά πόσον είχε ακούσει τον Κόμεϊ να δηλώνει στον Τραμπ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τελούσε υπό έρευνα, με τον μεταβατικό διευθυντή του FBI να αποφεύγει να απαντήσει, σημειώνοντας πως δεν θα προβεί σε κάποιο σχόλιο για την εν εξελίξει έρευνα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ, επικεφαλής της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κάλεσε το FBI να επιβεβαιώσει δημόσια αν ερευνά τον Τραμπ.

Ο ΜακΚέιμπ δεσμεύτηκε στους βουλευτές ότι θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για οποιαδήποτε απόπειρα από τον Λευκό Οίκο ή άλλους να αναμειχθούν στην έρευνα του FBI για την φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές. Η ακρόαση του ΜακΚέιμπ ήταν προγραμματισμένο να κινηθεί γύρω από θέματα για παγκόσμιες απειλές ασφαλείας, αλλά οι βουλευτές του υπέβαλαν κυρίως ερωτήσεις για τον Κόμεϊ και την έρευνα για την Ρωσία.

«Είναι σημαντικό να επαναδιατυπώσουμε την κρίσιμη σημασία της προστασίας της ανεξαρτησίας και της αξιοπιστίας στην επιβολή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας», δήλωσε, σχετικά με την απόλυση του Κόμεϊ, ο Μαρκ Γουόρνερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή. Η αποπομπή Κόμεϊ έκανε την έρευνα της Επιτροπής για την ρωσική επιρροή στις εκλογές ακόμη πιο σημαντική, πρόσθεσε ο Γουόρνερ.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος σκέφτεται να επισκεφτεί το αρχηγείο του FBI στην Ουάσιγκτον τις επόμενες μέρες για να μιλήσει στα στελέχη της υπηρεσίας, δήλωσε η Σάρα Σάντερς Χάκαμπι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.  Ο πρώην γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάικ Ρότζερς έχει αναφερθεί ως υποψήφιος για νέος επικεφαλής του FBI, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Δημοσίευση σχολίου