14 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΤΟ BREXIT Η ΕΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ


Η ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, έναν συνολικό λογαριασμό στο Λονδίνο, που μπορεί να φτάσει και τα 60 εκατ. Ευρώ.

Είναι μάλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που κινδυνεύει να αναγκαστεί να δώσει χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Brexit, παρά το αντίθετο, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph χθες Σάββατο.

Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στους συντηρητικούς, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου απάντησε ότι «υπάρχουν πολύ καλά επιχειρήματα» για αυτό.Η άποψη που εξέφερε είναι διαμετρικά αντίθετη από τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει, κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, έναν συνολικό λογαριασμό στο Λονδίνο, το οποίο θα κληθεί να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές του δεσμεύσεις για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία.

Το ποσό εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ των 40 και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά ευρωπαϊκές πηγές, ενώ θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, αν προστεθούν οι νέες απαιτήσεις που πρόβαλαν η Γαλλία και η Γερμανία κι αφορούν τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να καταβάλει ένα τέτοιο ποσό. Στη συνέντευξή του στη Ντέιλι Τέλεγκραφ που δημοσιεύθηκε χθες, ο Τζόνσον δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «γελοία» τα ποσά που αναφέρονται.«Θέλουν να αφαιμάξουν εντελώς αυτή τη χώρα με τον λογαριασμό τους», εξεμάνη ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και απείλησε ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση και «να μην πληρώσει δεκάρα».

Ο Τζόνσον, ένας από τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας υπέρ του Brexit, πρόσθεσε ότι είναι η ΕΕ εκείνη που ρισκάρει να αναγκαστεί τελικά να ανοίξει το πορτοφόλι.Η Ντέιλι Τέλεγκραφ, μια εφημερίδα η οποία τηρεί εξαιρετικά επικριτική στάση έναντι της ΕΕ, πρόσφατα έγραψε επικαλούμενη ένα κυβερνητικό έγγραφο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δικαιούται 9 δισεκατομμύρια λίρες (10,6 δισεκ. ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλα 14 δισεκ. λίρες σε ρευστό και ακίνητα από την Ευρώπη.

Ο Τζόνσον εξάλλου καταδίκασε τις «βάρβαρες τεχνικές διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών». Ενώ, αναφερόμενος σε ένα γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος Eagles, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ νομίζει ότι (η ΕΕ) είναι το Hotel California, όπου μπορείς να πληρώσεις τον λογαριασμό, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις. Κάνει λάθος».

Οι εντάσεις είναι πλέον σχεδόν καθημερινές μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, καθώς πλησιάζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο (8η Ιουνίου), αλλά και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια: