03 Μαΐου, 2017

ΕΝΟΨΕΙ BREXIT ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΜΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΕΕ ΠΑΡΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ «ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ». Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε χθες τους ψηφοφόρους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατάσσεται για να κερδίσει μια συμφωνία διαζυγίου «που θα λειτουργεί υπέρ αυτών», ενώ χρησιμοποίησε την εναντίον της κριτική, ότι είχε «ψευδαισθήσεις» για τις συνομιλίες, για να ενισχύσει την προεκλογική της εκστρατεία.

Αφού επικρίθηκε επειδή υποεκτίμησε την περιπλοκότητα των συνομιλιών του Brexit με την ΕΕ, σε συνάντηση στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, η Μέι δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλιστεί μια καλή συμφωνία είναι η χώρα να συνταχθεί μαζί της στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε αυτή την ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση περισσότερο από ποτέ», έγραψε η Μέι στην τοπική εφημερίδα «Western Morning News» πριν ξεκινήσει την εκστρατεία της στη νοτιοδυτική Αγγλία ενόψει των εκλογών, όπου το Συντηρητικό της Κόμμα αναμένεται να αυξήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο κατά περισσότερο από 100 έδρες.

«Οι διαπραγματεύσεις μπροστά μας θα είναι σκληρές.Στο τραπέζι απέναντί μας κάθονται 27 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, που είναι ενωμένα στην αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να λειτουργεί γι' αυτούς. Χρειαζόμαστε αυτή την ίδια ενότητα σκοπού εδώ, στο εσωτερικό, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία που να λειτουργεί και υπέρ του βρετανικού εθνικού συμφέροντος», είπε.

«Κουτσομπολιό των Βρυξελλών»
Αφού συνάντησε τη Μέι στην πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε ότι ήταν «10 φορές πιο προβληματισμένος σε σχέση με πριν» για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας.

Η Μέι απέρριψε την αναφορά αυτή ως «κουτσομπολιό των Βρυξελλών» και η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Άμπερ Ρουντ δήλωσε σήμερα, στο ραδιόφωνο του BBC, ότι η Βρετανία θα διαπραγματευθεί «με μεγαλύτερη διακριτικότητα» με την ΕΕ και θα αποφύγει τη διαρροή λεπτομερειών των συναντήσεων.

Σημειώνεται πως η Πρωθυπουργός, που διορίστηκε λίγο μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit, έχει μείνει πιστή στην πολιτική της να αποκαλύπτει ελάχιστα για τη διαπραγματευτική της τακτική πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες - το πιθανότερο μετά τις εκλογές. Η Μέι έχει δεχθεί κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι είναι «αυταρχική» στην πορεία προς τις συνομιλίες, ενδεχομένως δηλητηριάζοντας το κλίμα καθώς καθορίζονται οι γραμμές της μάχης.

Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στη Βρετανία κατά τις διαπραγματεύσεις, καθώς φοβάται ότι το Brexit μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα μέλη να στραφούν προς την έξοδο, ενώ η πολιτική παρακαταθήκη της Μέι εξαρτάται από την επιτυχία ή αποτυχία των συνομιλιών.

Έτοιμη για μεγάλη νίκη
Με το κόμμα της να συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, παρά τη μικρή άνοδο του βασικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, η Μέι προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι η όποια ψήφος υπέρ άλλων κομμάτων θα οδηγήσει σε «συνασπισμό χάους», που μπορεί να πλήξει τις συνομιλίες με την ΕΕ.

«Κάθε ψήφος για εμένα και την τοπική μου ομάδα σε αυτές τις εκλογές θα είναι μια ψήφος που θα δείχνει αυτή την ενότητα σκοπού, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μου θέση και να με βοηθήσει να διασφαλίσω την καλύτερη δυνατή συμφωνία», έγραψε στην εφημερίδα.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρατάσσονται για να ενισχύσουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν και να διαταράξουν τις διαπραγματεύσεις μας για το Brexit με μια συνταγή καθυστερήσεων και διαφωνιών σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Δημοσίευση σχολίου