16 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Με σκληρά λόγια, βαρύτατους χαρακτηρισμούς και υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές δέχονται «σφυροκόπημα» από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για τη νέα φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή που προκαλούν τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου.

Οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων και αναπήρων ασκούν σκληρή κριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους καλούν να θυμηθούν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. «Ντρέπεστε;»

 «Μας εξαπατήσατε», «μας κοροϊδέψατε», «τι σχέση έχετε εσείς με την Αριστερά;» είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται αναγκάζοντας την πρόεδρο της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη να διακόψει τους ομιλητές. Αξιοσημείωτο είναι ότι έως αυτή την στιγμή δεν έχει μιλήσει ούτε ένας εκπρόσωπος φορέα να υπερασπιστεί το πολυνομοσχέδιο ή έστω τα αντίμετρα.

Αρχικά, τον χαρακτηρισμό ως επείγοντος του πολυνομοσχεδίου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, 

Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», αιτιολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος, ο οποίος και «άνοιξε» την συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

«Αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη συζήτηση που έχει αρχίσει για το χρέος και ευελπιστούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα και για το χρέος. Νομίζω όλοι κατανοούμε τον χαρακτηρισμό. Να σας θυμίσω ότι όλοι οι μνημονιακοί νόμοι εισήχθησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνος με το κατεπείγον δήλωσε ο βουλευτής 
του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

«Χαίρομαι που παραδέχεστε ότι φέρνετε ένα ακόμη μνημόνιο, το τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και τόνισε ότι αν παραδοθεί η έκθεση αύριο στις 8 το βράδυ, για ένα νομοσχέδιο 940 σελίδες, δεν είναι δυνατό να τύχει διεξοδικής συζήτησης και μελέτης από τους βουλευτές.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι «αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο τα τελευταία χρόνια και η εξαίρεση έχει γίνει κανόνας, με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μετά από μια ατέρμονη διαπραγμάτευση οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δεν θα μπορέσει να μάθει ο ελληνικός λαός». 

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική ομάδα που να μη θίγεται από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ 
κ. Κουτσιουμπέλης εξαπέλυσε επίθεση γεμάτη σκληρά λόγια για την κυβέρνηση: 

«Ο Μάιος είναι προνομιακός μήνας για να φέρνετε μνημονιακές διατάξεις. Θυμόμαστε και πέρυσι τον κ. Κατρούγκαλο να δεσμεύεται ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Έγιναν τότε περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ γίνονται και σήμερα μετά την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στο αφορολόγητο ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

Στο ξέσπασμά του ο κ. Κουτσιουμπέλης κλείνοντας
την τοποθέτησή του είπε:

«Θέλετε να παραδώσετε σιδηροδέσμια την χώρα. Απελευθερώνετε τους πλειστηριασμούς για να παρακάμψετε τις αντιδράσεις στα δικαστήρια. Το σύνθημά σας “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” είναι κενό περιεχομένου».

Στο κλείσιμο της τοποθέτησης του προκάλεσε την αντίδραση της προεδρεύουσας της Βουλής κας Χαρά Καφαντάρη: 

«Ξεπουλάτε τα πάντα αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε “πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια“. Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην καμώνονται ότι εκπροσωπούν τον σοσιαλισμό, να αναμετρηθούν με την ιστορία και να καταψηφίσουν».

Ο πρόεδρος των ΑΣΑΜΕΑ Κώστας Γαργάλης εξήγησε το πώς η ασκούμενη πολιτική έχει πλήξει τα άτομα με αναπηρίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που φορολογούν τα αναπηρικά επιδόματα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής τόνισε πως οι υπουργοί δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «ατύχημα».«Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. 

Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57 χιλ ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα. Από ποια στοιχεία αντλείται αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας.

«Επιλέχθηκε η χειρότερη λύση. Μια ακόμα αύξηση εισφορών. Δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 20 χιλ θα πλήρωνε 4,6 χιλ ευρώ με το προηγούμενο σύστημα και τώρα το πάτε 5,6 χιλ ευρώ και το 2019 στα 6,6 χιλ ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το φόρο εισοδήματος εισφορά αλληλεγγύης τέλος επιτηδεύματος κ.α.».

Εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρός τους Γιώργος Στασινός είπε «στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» ο Κωνσταντάρας λεει κατά λάθος στους πολίτες «Θα σας εξαφανίσουμε». Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση».

Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ 
μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία.

«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική. Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

Σε υψηλούς τόνους έγινε και η τοποθέτηση του Ανέστη Τσουκαράκη (ΠΟΕΣ – Ομοσπονδία στρατιωτικών). Είπε, αναφερόμενος στο προσφυγικό και προκαλώντας κι εκείνος τις αντιδράσεις της προεδρέυουσας: «(οι στρατιωτικοί) Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταϊσουν, πλύνουν ξεσκατίσουν το έκαναν».

Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας, το ίδιο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος.

«Τα μέτρα σας δεν φέρνουν εκσυγχρονισμό – Δεν αντιγράψατε το κείμενο των Θεσμών αλλά της τρόικας εσωτερικού».Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος έκανε σκληρή κριτική για την καταλήστευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τον τρόπο που επιλεκτικά ορίστηκαν οι τουριστικές περιοχές.

«Τα μέτρα σας δεν φέρνουν εκσυγχρονισμό» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου που ανέφερε ότι το μέτρο με την κατάργηση των Κυριακών είναι εκσυγχρονισμός για να προσθέσει «Μας γυρνά στο 1910 όταν καθιερώθηκε η αργία της Κυριακής».

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι αθροιστικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο υπερβαίνουν κατά 1,36 δισ. ευρώ τα αντίμετρα. «Τρία ζήτησαν οι δανειστές και εσείς τα δώσατε όλα. Δεν υπογράψατε το κείμενο που σας έδωσαν οι θεσμοί αλλά το κείμενο που σας έδωσε η τρόικα εσωτερικού. Δώσατε και μια Κυριακή δώρο.

Βαφτίσατε αυθαίρετα τις τουριστικές περιοχές από τον Πειραιά εώς το Σούνιο. Πήγατε δίπλα από το Ίδρυμα Νιάρχος, τον Τουρκικό Αστέρα, και γύρω από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Αυτές είναι οι μεγάλες τουριστικές περιοχές; Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά. Σας το έδωσαν και το αντιγράψατε. Αυτό που φέρνετε είναι υπαγόρευση».

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς είπε στην τοποθέτηση του πως «ολοκληρώνετε ένα κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας οδεύουμε σε ένα ακόμα  κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων.  

Τα νέα μέτρα θα πλήξουν την ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης προς όφελός μεγάλων επιχειρήσεων εγχώριων και ξένων».«Ποιος άνοιξε θέμα Κυριακών που έχει αυτορυθμιστεί;» ρώτησε την κυβέρνηση και συνέχισε: «εκτελείτε το σχέδιο της κυρίας Λαγκάρντ βήμα – βήμα.

 Να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με ποιους είναι για τις Κυριακές. Με την τρόικα του εσωτερικού ή με τους μικρομεσαίους;». Κάλεσε δε τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει «γιατί ενεργοποιείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού;»


Δεν υπάρχουν σχόλια: