02 Μαΐου, 2017

ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

 

Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν τρεις αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους πέντε σε πυροβολισμούς στο Κάιρο αργά χθες (1/5), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου σήμερα.

Οι ισλαμιστές πυροβόλησαν τους αστυνομικούς από όχημα που πέρασε δίπλα τους σε διασταύρωση του δακτυλίου, ενός πολυσύχναστου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας του Καΐρου στην ανατολική γειτονιά της Πόλης του Νασρ, έγραφε σε δήλωσή του το υπουργείο. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η επίθεση συνέβη μερικές εβδομάδες αφότου δύο βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σκότωσαν τουλάχιστον 45 άτομα σε εκκλησίες στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα, από τις πιό αιματηρές επιθέσεις που έχει δει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο αποτελούν κοινό φαινόμενο στο βόρειο Σινά, όπου η χώρα μάχεται μια εξέγερση ισλαμιστών, αλλά στοχευμένες επιθέσεις στο Κάιρο είναι σπάνιες και οι πυροβολισμοί είναι τμήμα μιας επιχείρησης των μαχητών να διασπείρουν τη βία στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα στην Αίγυπτο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επτά κόπτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Σινά, ωθώντας δεκάδες οικογένειες χριστιανών να φύγουν από την περιοχή.

«Οι δογματικές επιθέσεις (του ISIS) δείχνουν ότι η οργάνωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση «επέκτασης», παρά τις ήττες που αντιμετωπίζει στο πεδίο των μαχών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν όσους είναι ιδεολογικά κοντά του να υποστηρίζουν την οργάνωση», σημειώνει ο Ζακ Γκολντ ειδικός του Rafik Hariri Centre για τη Μέση Ανατολή.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο το ISIS δεσμεύθηκε να εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των χριστιανών στην Αίγυπτο, τους οποίους χαρακτήρισε «πολυθεϊστές». «Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου το ISIS και οι υποστηρικτές του στο Διαδίκτυο εισήγαγαν μεθοδικά τους Αιγύπτιους τζιχαντιστές σε πιο ακραίες σκέψεις», επεσήμανε ο Μόχταρ Άουαντ ερευνητής του προγράμματος για τον εξτρεμισμό του πανεπιστημίου George Washington των ΗΠΑ.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια, από τις οποίες σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι, το ISIS επεσήμανε ότι διαπράχθηκαν από δύο Αιγύπτιους βομβιστές αυτοκτονίας. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια εναντίον των κοπτών, που αποτελούν το 10% των 92 εκατομμυρίων Αιγύπτιων.

«Τα τελευταία χρόνια το ISIS αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και υπέστη πολλές ήττες μέχρι να καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία του στην ηπειρωτική Αίγυπτο. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον εκκλησιών δείχνουν ότι υπάρχει αυξανόμενη παρουσία των τζιχαντιστών στην περιοχή», τονίζει ο Γκάρνετ.

Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε ανακοινώσει τη σύλληψη τζιχαντιστών, όμως παράλληλα παραδέχθηκε ότι πολλοί εξακολουθούν να διαφεύγουν της σύλληψης. Η τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες είχε διεξάγει πολλές επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας εκτός Σινά, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 είχε δηλώσει πίστη στο ISIS.

Τέλος, το νέο παρακλάδι της οργάνωσης στην Αίγυπτο, που αποκαλείται «Επαρχία Σινά», έχει διεξάγει πολλές επιθέσεις στο Κάιρο, πάντα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: