05 Μαΐου, 2017

ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

 

Το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Το ένα τέταρτο των Γάλλων ψηφοφόρων δεν θα πάει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, ενώ πολλοί από αυτούς πρόσκεινται στην Αριστερά και είναι απογοητευμένοι επειδή οι υποψήφιοι της προτίμησής τους δεν εξασφάλισαν το «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa.

Το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των εκλογών πλησίασε το 78%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του franceinfo και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 69% των ψηφοφόρων που δεν θα πάει στις κάλπες θα το κάνει διστακτικά αρνούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο φιναλίστ.

Το ένα τρίτο των υποστηρικτών του ηττημένου υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο, απάντησε στη δημοσκόπηση ότι διάκειται εξίσου αρνητικά απέναντι στον Μακρόν και στην Λεπέν.

Από τη δημοσκόπηση προέκυψε επίσης ότι οι ψηφοφόροι θεώρησαν πιο πειστικό τον Μακρόν από την Λεπέν στο ντιμπέιτ της Τετάρτης επιβεβαιώνοντας έτσι τη γενική εντύπωση που είχε διαφανεί από προηγούμενες δημοσκοπήσεις αλλά και την εκτίμηση ότι νικητής θα αναδειχθεί ο Μακρόν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη σε δείγμα 998 ανθρώπων. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι μεταξύ των πιο πολωμένων στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι μεταξύ των πιο πολωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν στους πέντε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ακραίο» και μόνο περίπου το ένα τρίτο «κεντρώο».

Η δημοσκόπηση του Bertelsmann Foundation έδειξε επίσης ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας μεταξύ των Γάλλων για την πορεία της χώρας, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος.

Το 20% των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρούν τους εαυτούς τους είτε ακροδεξιούς είτε ακροαριστερούς, με το 14% να δηλώνει ακροδεξιό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Μάρτιο σε 11.021 ανθρώπους. Το ποσοστό των ψηφοφόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη που δηλώνει ότι ανήκει σε ένα από αυτά τα δύο άκρα είναι μόλις 7%.

Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του κεντρώο, σε σύγκριση με το 62% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από αυτούς, το 21% απάντησε ότι ανήκει στην κεντροαριστερά και το 15% στην κεντροδεξιά.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης την ευρεία δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Μόνο το 4% των ακροδεξιών ψηφοφόρων και το 16% των ακροαριστερών δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, υπάρχει μεγάλη στήριξη στην παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ και την ευρωζώνη μεταξύ των ακροαριστερών, των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Μόνο οι ακροδεξιοί επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ένωση και το ενιαίο νόμισμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: