06 Μαΐου, 2017

ΑΠΟ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

 

Με ένα χιουμοριστικό σχόλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να δείξει τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην Ε.Ε και τη Μ. Βρετανία αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της πρωτοκαθεδρίας της αγγλικής γλώσσας στην Ευρώπη.

«Είμαι ανάμεσα στο να μιλήσω στα αγγλικά ή στα γαλλικά», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στη Φλωρεντία και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «θα εκφραστώ στα γαλλικά, καθώς αργά αλλά σταθερά τα αγγλικά χάνουν τη σημασία τους στην Ευρώπη». 

Ο κ. Γιούνκερ, που πολλές φορές ενώ κάνει μία ομιλία αλλάζει από αγγλικά σε γαλλικά, γερμανικά, θέλοντας να δικαιολογηθεί περισσότερο για την απόφασή του αυτή, είπε πως επειδή την Κυριακή είναι οι γαλλικές εκλογές «θα ήθελα να καταλάβουν αυτά που θα πω οι Γάλλοι».

«Παρά την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και την ανάπτυξη που έχουμε πετύχει, οι Βρετανοί μας φίλοι αποφάσισαν να φύγουν από την Ευρώπη, κάτι το οποίο είναι τραγικό» είπε, προσθέτοντας πως την αλλαγή αυτή θα την αισθανθούν τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής θέλησε να παρουσιάσει τα θετικά της Ευρωπαϊκή Ενωσης και υπερασπίστηκε τη διεύρυνση που έγινε το 2004 λέγοντας ότι δεν ήταν λάθος, ούτε πρώιμη, ούτε βιαστική, αλλά «το ιστορικό μας καθήκον, καθώς καταφέραμε να συμφιλιώσουμε την Ιστορία της ηπείρου».

Συγχρόνως αναφέρθηκε και στη σημασία του κοινού νομίσματος, λέγοντας «πως καταφέραμε να δώσουμε στην Ε.Ε. το ευρώ τη στιγμή που κανένας δεν πίστευε ότι θα το καταφέρναμε». Το ευρώ μπόρεσε να προστατευθεί από τα εξωτερικά σοκ, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ «σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε το ευρώ όταν γινόταν ο πόλεμος στο Ιράκ ή τι θα ακολουθούσε τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον το 2001».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι η Ε.Ε. έχει αδυναμίες, οι οποίες εξηγούν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος σε κάποιο βαθμό. «Αδυναμίες που αγνοούμε, καθώς φοβόμαστε την αλήθεια που μπορεί να προκύψει». Αλλά, τόνισε, δεν είναι η Ε.Ε που εγκαταλείπει τη Μ. Βρετανία αλλά το ανάποδο.

Τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχτούν στις Βρυξέλλες πρώτη φορά στις 25 Μαΐου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ. Ο κ. Τραμπ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον επιμερισμό του βάρους των δαπανών της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: