27 Μαΐου, 2017

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 

Ολοκληρώνεται σήμερα η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, που διαμένουν στους τρεις χώρους του Ελληνικού (γήπεδα Χόκεϊ και Μπέιζμπολ και αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου), καθώς το επόμενο διάστημα πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες δομές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες, περίπου το 20% των ατόμων εντάσσεται στις ευάλωτες ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ιατρικά περιστατικά) και θα χρειαστεί ειδική μεταχείριση κατά τη μεταφορά από τη δομή.

Στόχος είναι βάσει της καταγραφής και ανάλογα με το προφίλ των προσφύγων, να γίνει και η σχετική τοποθέτησή τους σε δομές -για παράδειγμα οι οικογένειες θα μείνουν μαζί.

Πηγές αναφέρουν, ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες ήταν θετικοί στη μετακίνησή τους από τη δομή, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό ούτε οι δομές στις οποίες θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, όμως, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κάνει λόγο για «εσπευσμένη δρομολόγηση της εκκένωσης του χώρου» και για «ξαφνική και άμεση απομάκρυνση των οργανώσεων που παρείχαν υπηρεσίες στους εκεί φιλοξενούμενους».

Το ΕΣΠ, που το προηγούμενο διάστημα παρείχε υπηρεσίες νομικής και κοινωνικής συνδρομής στους φιλοξενούμενους του Ελληνικού, επισημαίνει πως για τα πρόσωπα, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να υπάρξει η κατ' εξαίρεση συνέχιση της παρακολούθησής τους, προκειμένου να διασφαλιστούν θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Προσθέτει, ότι κατά τη διαδικασία μεταφοράς του πληθυσμού του Ελληνικού σε άλλες δομές, πρέπει να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητά τους και η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. 

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των αιτούντων στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, η απρόσκοπτη παρακολούθηση και υποστήριξη των υποθέσεών τους είναι απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με το ΕΣΠ, χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας τα πρόσωπα εκείνα, που έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες δομές για την ασφάλειά τους (περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας), ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση και εκ νέου συνύπαρξη θυτών και θυμάτων στην ίδια δομή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: