26 Μαΐου, 2017

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ;

 

Τον γρίφο πίσω από τον αποστολέα του τρομοδέματος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προσπαθούν να λύσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Από χθες εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών επιχειρούν να συνθέσουντα -πολύ μικρά- υπολείμματα του φακέλου, με την ελπίδα να βρουν την άκρη του νήματος.

Τα ερωτήματα που απαιτούν άμεσα απάντηση είναι αφενός ποιος είναι ο πραγματικός αποστολέας του φακέλου και αφετέρου πώς είναι δυνατόν ένα δέμα-βόμβα να περνάει από μηχανήματα σάρωσης, να μην ανιχνεύεται η εκρηκτική ύλη και εν τέλει να φτάνει στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ., ο επικεφαλής της ασφάλειας του κ. Παπαδήμου φέρεται να έχει δώσει εντολή να ελέγχονται όλα τα δέματα αλληλογραφίας που φτάνουν είτε στην Ακαδημία Αθηνών, είτε στη Βουλή, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, το τρομοδέμα που έσκασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να είχε περάσει από διπλό έλεγχο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, πρώτα πέρασε από ένα φορητό μηχάνημα σάρωσης παλαιού τύπου (κασετίνα) και εν συνεχεία ελέγχθηκε και από το μηχάνημα που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Το εν λόγω μηχάνημα μάλιστα τοποθετήθηκε το 2011 και, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα, είναι σύγχρονο. Από το ίδιο μηχάνημα, άλλωστε, περνά και η αλληλογραφία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Σημειώνεται ότι τα προαναφερθέντα τέθηκαν σήμερα υπ' όψιν της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει δώσει εντολή για εξονυχιστική έρευνα γύρω από τις συνθήκες του περιστατικού.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επισκέφθηκε χθες στο νοσοκομείο τον κ. Παπαδήμο, αρχικά ο φάκελος είχε φθάσει στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού και από εκεί μεταφέρθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ελέγχθηκε.

Πώς γίνεται, λοιπόν, το δέμα να πέρασε από έλεγχο χωρίς να ανιχνευθεί η εκρηκτική ύλη; Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ανέφεραν ότι πιθανώς αυτό να οφείλεται στην ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, η οποία θεωρούν ότι δεν υπερέβαινε τα 30 γραμμάρια.

Θυμίζουν παράλληλα τον φάκελο-βόμβα που είχε αποσταλεί τον περασμένο Μάρτιο στα γραφεία του ΔΝΤ. Τότε, η διοικητική υπάλληλος, βοηθός του Τόμσεν, η οποία άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο, τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια και στο πρόσωπο από την έκρηξη, ενώ επηρεάστηκε και η ακοή της.

Ολονύχτιοι έλεγχοι
Όσον αφορά σε άλλα τρομοπακέτα που ενδέχεται να έχουν αποσταλεί, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν ολονύκτιους ελέγχους σε πολιτικά γραφεία και στόχους, εξετάζοντας την αλληλογραφία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δώσει οδηγίες για αυστηρούς ελέγχους. Από χθες το βράδυ η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μπλοκάρει βασικά κέντρα αποστολής φακέλων και δεμάτων τόσο όσον αφορά σε ΕΛΤΑ όσο και στις διάφορες εταιρείες διανομής. 

Ενώ έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες σε θεσμούς και πρόσωπα, πολιτικούς ή επιχειρηματίες και σε όσους εργάζονται σε θεσμούς να αποφεύγουν το άνοιγμα φακέλων και να ειδοποιούν την αστυνομία σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται κάτι ύποπτο.

Η Αντιτρομοκρατική από την πρώτη στιγμή της έκρηξης του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου εντός του αυτοκινήτου του έστρεψε την προσοχή της προς εκείνη την ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει εξειδικευτεί στην αποστολή τέτοιων τρομοδεμάτων. 

Οι υποψίες στρέφονται στην κατεύθυνση των Πυρήνων της Φωτιάς, χωρίς ακόμη ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση περί του τύπου της συνδεσμολογίας και περί της φύσης του εκρηκτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε.

Είχαν για ώρες πάνω τους το «τρομοφάκελο» 
Τι «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική

Για ώρες είχαν μαζί τους το «τρομοφάκελο» ο Λουκάς Παπαδήμος και οι συνοδοί του. Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέλαβε την αλληλογραφία του από την Τράπεζα της Ελλάδος, στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία της Ακαδημίας Αθηνών και μετά από ώρες κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητο προς την οδό 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Τότε ήταν που ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει το φάκελο με αποτέλεσμα να γίνει η έκρηξη. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περίμεναν τρομοκρατικό χτύπημα κοντά στη ψήφιση του 4ου Μνημονίου και δυστυχώς δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν.

Το ερώτημα είναι το πώς ο «τρομοφάκελος» πέρασε απαρατήρητος από τους ελέγχους των μηχανημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών. Ένα από τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για ακόμα ένα - ειδικά κατασκευασμένο- «αόρατο» τρομοπακέτο, που περιέχει μη ανιχνεύσιμη εκρηκτική ύλη και δεν χρειάζεται πυροκροτητή για την πυροδότηση. 

Τέτοια ήταν τα παγιδευμένα δέματα που πέρασαν από τους ελέγχους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περασμένο Μάρτιο ταξιδεύοντας για την Ευρώπη.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η φρουρά του Παπαδήμου αποτελούνταν το τελευταίο διάστημα από 8 αστυνομικούς, καθώς του είχαν αφαιρεθεί τέσσερις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης αστυνομικού προσωπικού από τις φυλάξεις στόχων. 

Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος του είχε διαθέσει άνδρες από τη δική της υπηρεσία ασφαλείας. Δύο από αυτούς επέβαιναν μαζί του στη Mercentez, ενώ υπήρχε από πίσω συνοδευτικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς και μία μοτοσικλέτα με έναν αστυνομικό.

Ο νούμερο ένα φόβος της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για μία συνέχεια του «Σχεδίου Νέμεσις 2» που περιλαμβάνει νέα μαζική αποστολή τρομοπακέτων. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. 

Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές προς τους αξιωματούχους που είναι στόχοι να μην ανοίγουν την αλληλογραφία τους. Είναι πλέον σαφές για τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι η εγχώρια τρομοκρατία έχει εξελιχθεί σε ασύμμετρη απειλή. 

Επίσης, παρατηρείται στρατολόγηση νέων μελών στο αντάρτικο πόλης που σε συνδυασμό με τη δράση ασύλληπτων πυρήνων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα, που έχει ως αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 8μηνο να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά δέκα τρομοκρατικές επιθέσεις: 

Την βομβιστική ενέργεια στο σπίτι της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, τη χειροβομβίδα στη γαλλική Πρεσβεία με έναν τραυματία αστυνομικό (παραμονή της επίσκεψης Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα), τη τροφική τρομοκρατία με ανακοίνωση δηλητηρίασης προϊόντων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη με έναν τραυματία αστυνομικό, την αποστολή εκρηκτικών φακέλων στην Ευρώπη με μία τραυματία υπάλληλο του ΔΝΤ, τον ωρολογιακό εμπρηστικό μηχανισμό στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη και τις δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας και Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης.

Τα μέλη εγχώριας τρομοκρατίας στέλνουν διαρκώς το μήνυμα πως είναι ακόμη επικίνδυνα δραστήρια και μπορούν να επιχειρούν τρομοκρατικές ενέργειες σε στόχους υψηλής σημειολογικής σημασίας. 

Οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα διαπιστώσουν το επόμενο διάστημα αν η επιστολή-βόμβα που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο είναι ίδιας κατασκευής με αυτή που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανταλλάσσοντας μάλιστα στοιχεία με τους Γερμανούς αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Το χρονικό
Το κέντρο της Άμεσης Δράσης έλαβε στις 18.30 σήμα για έκρηξη στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η Mercentez, στην οποία επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, βρισκόταν εν κινήσει όταν ο κ. Παπαδήμος αποφάσισε να ανοίξει το φάκελο. Από την έκρηξη τραυματίστηκε λίγο πιο σοβαρά ο κ. Παπαδήμος και πολύ ελαφρά οι δύο συνεπιβάτες (ο οδηγός και ο συνοδηγός), οι οποίοι ανήκουν στην ασφάλεια της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο συνοδευτικό όχημα ήταν αυτοί που ειδοποίησαν αμέσως το κέντρο της ΓΑΔΑ.  Ο κ. Παπαδήμος δεν ήταν την Πέμπτη σε θέση να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, καθώς εκτός από το σοκ που δυσχεραίνει τη θέση του, έπρεπε να περάσει από όλες τις προληπτικές εξετάσεις για την υγεία του. 

Ενδεχομένως να είναι ο μόνος άνθρωπος που θυμάται ποιος φερόταν ως αποστολέας του φακέλου, αν και αυτό δεν διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις οι τρομοκράτες συνηθίζουν να βάζουν ψεύτικους αποστολείς (χρησιμοποιούν ονόματα πολιτικών, διεθνών οργανισμών κτλ).

Παραμένει στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους
 ο Λουκάς Παπαδήμος - ομαλή η μετεγχειρητική πορεία του.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα παραμείνει για τις επόμενες δύο ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, λόγω του τραύματος στον δεξιό μηρό- ωστόσο, η μετεγχειρητική του πορεία εξελίσσεται ομαλά.

Ο κ. Παπαδήμος έχει αποσωληνωθεί, και, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Εξιτήριο αναμένεται να πάρουν επίσης σήμερα Παρασκευή και οι δύο συνοδοί του. Ο ένας αντιμετωπίζει μικρό πρόβλημα ακοής, το οποίο όμως δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του Λ. Παπαδήμου, μετά από την επίθεση εναντίον του με παγιδευμένο φάκελο.

Όπως είπαν σήμερα, σε δημοσιογράφους, οι διευθυντές Α Χειρουργικής Β. Βουγάς και της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Γ. Χαρκιολάκης, το τραύμα στο δεξί μηρό, που είναι και το σοβαρότερο, αντιμετωπίστηκε ήδη με επέμβαση που έγινε με γενική αναισθησία το βράδυ. 

Μάλιστα, δεν έκρυψαν ότι ο κ. Παπαδήμος ήταν ανήσυχος όταν έφτασε στο νοσοκομείο και τον ενημέρωσαν για την επέμβαση αυτή, αλλά η διάθεση του άλλαξε αμέσως μετά το τέλος της, όποτε και είχε αντιμετωπιστεί το τραύμα, το οποίο όπως είπαν ήταν αρκετά βαθύ και είχε φτάσει έως την επιφάνεια του μυός.

Οι γιατροί παρακολουθούν την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς και πιθανότατα θα μεταφερθεί σε απλό δωμάτιο εφόσον περάσει ακόμα ένα 48ωρο. 

Η αναπνοή του είναι ικανοποιητική και από χθες έχει πάψει να αναπνέει με την υποστήριξη μάσκας, ενώ το εισπνευστικό μικρό έγκαυμα που υπέστη κατά την έκρηξη, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε μια ήσυχη νύχτα, σύμφωνα και με τα όσα είπε σε δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Ι. Ευσταθίου, και επικοινωνεί άριστα με του θεράποντες γιατρούς του, οι οποίοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρει, επίσης, ελαφρά τραύματα στην περιοχή του στερνού της κοιλιάς και των μοιρών, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νεότερο ιατρικό δελτίο αργότερα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Δημοσίευση σχολίου