02 Μαΐου, 2017

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ;

 

Κι αυτό γιατί όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου, το ωστικό κύμα προκαλεί «ενεργειακό τράνταγμα» σε ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο ισχυρό που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και την έκρηξη ηφαιστείου, που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Όπως εξηγεί στο CNNi ο Μπρους Μπένετ, αναλυτικής αμυντικών θεμάτων στον οργανισμό Rand, αν η Βόρεια Κορέα δοκιμάσει κάτι εξαιρετικά δυνατό, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Παέκτου ή Σανγκμπαϊσάν όπως το αποκαλούν οι Κινέζοι, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών.

«Θα μπορούσε να γίνει μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, που θα σκοτώσει χιλιάδες-αν όχι δεκάδες χιλιάδες- Κινέζους και Βορειοκορεάτες. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν μια μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη θα πυροδοτήσει και την έκρηξη του ηφαιστείου, όμως οι πιθανότητες είναι σίγουρα μεγάλες», λέει ο Μπένετ, σημειώνοντας πως οι Κινέζοι εδώ και χρόνια ανησυχούν για αυτό το ενδεχόμενο.

Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, το οποίο απέχει μόλις 115 με 130 χιλιόμετρα, σε ευθεία γραμμή, από το Πουνγκγιέ-Ρι, το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Το όρος Παέκτου κατέχει εξέχουσα θέση στην αρχαία ιστορία της Κορέας, καθώς πιστεύεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του Ντανγκούν, του ιδρυτή του πρώτου Κορεατικού βασιλείου, ωστόσο από επιστημονικής άποψης, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ηφαίστειο που «φιλοξενεί».

Η πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες είναι δύσκολη, εξαιτίας της απομόνωσης της Βόρειας Κορέας από την παγκόσμια κοινότητα, όμως η σεισμική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί μεταξύ 2002 και 2005, που κατά πάσα πιθανότητα προκαλείται από την άνοδο του μάγματος, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για την μελέτη του ηφαιστείου.

«Γνωρίζουμε σχετικά λίγα πράγματα για το σύστημα ανόδου του μάγματος στα έγκατα του όρους Παέκτου», σημειώνει η δρ. Έιμι Ντόνοβαν, λέκτορας Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Κινδύνων στο βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και προσθέτει:«γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με το μέγεθος, την κατάσταση και το βάθος των θαλάμων του μάγματος, πράγμα που δεν μας επιτρέπει να το προσδιορίσουμε».

Η ίδια εκτιμά πως είναι μάλλον απίθανο μια πυρηνική δοκιμή της ίδιας ισχύος με την τελευταία, που εκτιμάται στους 10 κιλοτόνους, να προκαλέσει ηφαιστειακή έκρηξη, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα «πυροδοτούνταν» από μια πυρηνική δοκιμή ισχύος 50 με 100 κιλοτόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: