09 Μαΐου, 2017

Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

 

Είναι δεδομένο ότι η πολιτική του Ρ. Τ. Ερντογάν το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει οδηγήσει την Άγκυρα σε ένα αδιέξοδο.

Ο Τούρκος ηγέτες συνεχώς δημιουργεί πολεμικό κλίμα απέναντι στις δύο χώρες και δείγμα της καταστάσεως είναι και η άσκηση με πραγματικά πυρά πριν από λίγες ημέρες κοντά στο Καστελόριζο.

Μήπως πάμε σε μια όλο και πιο εντεινόμενη κλιμάκωση; Όσοι θεωρούσαν ότι μετά το δημοψήφισμα οι προκλήσεις θα μειωθούν κάνουν λάθος. Ο Ερντογάν έχει αποτύχει στην πολιτική του στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και ψάχνει εναγωνίως κάτι για να δείξει ότι είναι ακόμη δυνατός.

Η Μεσόγειος είναι η μόνη του λύση. Ακόμη και οι ΗΠΑ τον έχουν απομονώσει, και αυτό φαίνεται και από την καθυστέρηση για τη συνάντησή τους, την οποία οι Αμερικάνοι αποδίδουν στην γραφειοκρατία.

Στην Κύπρο ειδικά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Τουρκικά Μέσα προειδοποιούν για ρεσάλτο της Άγκυρας στο οικόπεδο 6, για το οποίο η Τουρκία απαιτεί μερίδιο από την εξόρυξη του φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νταβούτογλου για προδοσία, λόγω μιας μυστικής συνάντησής του με τον Κύπριο Πρωθυπουργό Νίκο Αναστασιάδη το 2005.

Όπου ο Τούρκος είχε συμφωνήσει να μην αντιδράσει στην αδειοδότηση του οικοπέδου 6 με αντάλλαγμα με την δέσμευση των Ελληνοκυπρίων στην εξεύρεση λύσης.

Τα πράγματα μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση δεν πηγαίνουν, και όσο ο Ερντογάν θα βλέπει να ηττάται σε όλα τα μέτωπα τόσο θα πιέζεται να κάνει κινήσεις στη Μεσόγειο για να σώσει το γόητρό του. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, και μόνο ευοίωνα δεν είναι τα σημάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: