09 Μαΐου, 2017

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΣΑΡΙΣΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Το σχέδιο «Σάρισα» θα ενεργοποιήσει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει προσφυγικές ροές, σε περίπτωση εμφυλίου στα Σκόπια. Στα σύνορα υπάρχει ήδη κινητικότητα των αρχών, ενώ έχουν καθοριστεί και τα σημεία, όπου θα στηθούν καταυλισμοί.

Αστυνομία, συνοριοφυλακή και στρατός βρίσκονται επί ποδός. Αν ανάψει η σπίθα στα Σκόπια, οι πρόσφυγες που αναμένεται να περάσουν τα βόρεια σύνορά μας είναι χιλιάδες. Η Ελλάδα παίρνει μέτρα, έστω και προληπτικά. Αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει την επιχείρηση «Σάρισα».

Η επιχείρηση ξεκινά με χαρτογράφηση των «πυλών» εισόδου και των μονοπατιών. Δημιουργείται on line βάση δεδομένων με στοιχεία δουλεμπόρων και τέλος αυξάνονται οι περιπολίες στα σύνορα.

Πού θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες. Σύμφωνα με την επιχείρηση «Σάρισα», θα είναι διαθέσιμοι οκτώ καταυλισμοί στη Θεσσαλονίκη, δύο στο Κιλκίς, αλλά και δομές σε Καβάλα, Σέρρες και Δράμα.

Ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημεία που, βάσει σχεδίου, θα φιλοξενήσει Σκοπιανούς πρόσφυγες σε περίπτωση εμφυλίου πολέμου. 

Ένα παλιό εργοστάσιο γεμάτο σκουπίδια με ξεχαρβαλωμένη σκεπή και σπασμένα παράθυρα. Οι κάτοικοι του χωριού εκφράζουν τον προβληματισμό τους.

Η επιχείρηση θα γίνει σε συνεργασία με την Frontex. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα και δέκα Γερμανοί συνοριοφύλακες, ενώ οι ελληνικές αρχές είναι σε επικοινωνία με τις σερβικές, όπως μεταδίδει η αλβανική τηλεόραση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: