05 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ"

 

Ένα νέο στίβο αγώνων με έπαθλο την πολιτική διάσωση του ιδίου αλλά και του κόμματος του έχει από σήμερα μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κλείνει εκπρόθεσμα ένα μεγάλο κεφάλαιο για την κυβέρνηση αυτό της πολύμηνης διαπραγμάτευσης και της νέας συμφωνίας και ανοίγει ταυτόχρονα ένα νέο, εκείνο της πολιτικής επιβίωσης του κυβερνητικού σχήματος με χρονικό ορίζοντα το πέρας του προγράμματος.

Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που περιέγραψε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα ενώπιον των μελών του υπουργικού συμβουλίου. «Αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2015 μια εντολή:

Να είμαστε εμείς αυτοί που θα διασφαλίσουμε την ομαλή και αμετάκλητη έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων και της επιτροπείας. Αυτή την εντολή την τιμούμε και ο Σεπτέμβριος του 2018 θα σημάνει την οριστική υλοποίηση της».

Μέχρι τότε ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει ένα «καθαρό διάδρομο» όπως συχνά λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά ανάκαμψης πριν το νέο κύμα μέτρων (περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) χτυπήσει τους ψηφοφόρους.

Μέσα σε αυτούς τους 16 μήνες ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα που τα βασικά του κεφάλαια θα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, η επίδειξη μεταρρυθμιστικού έργου, οι θεσμικές αλλαγές και εν τέλει το ροκάνισμα της μεγάλης διαφοράς που έχει εδραιώσει η ΝΔ τουλάχιστον όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Μια πρώτη «γεύση» για το νέο εγχείρημα υπήρξε ήδη από χθες με πρωταγωνιστή ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, την υπουργό Πολιτισμού. Η Λυδία Κονιόρδου αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση από τα νέα προσκόμματα που η ίδια φέρεται να είχε εγείρει κατά του μεγαλύτερου επενδυτικού project στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Είχαν προηγηθεί κυβερνητικές διαρροές με τις οποίες διατυμπανίζονταν η πίστη του Αλέξη Τσίπρα στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη χώρα. Ανάλογες συστάσεις προς τα μέλη της κυβέρνησης υπήρξαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο καθώς «δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα περιοδείες σε όλα τα υπουργικά γραφεία. 

Ενώ ήδη έχουν φτάσει στο γραφείο του συντονιστή του κυβερνητικού έργου Χριστόφορου Βερναρδάκη οι προτεραιότητες των υπουργείων σχετίζονται μεταξύ άλλων με προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για ανέργους, εξοικονόμηση πόρων, δράσεις κατά της διαφθοράς. 

Ενίσχυση της αστυνόμευσης σε υποβαθμισμένες περιοχές, προμήθεια περιπολικών, ενίσχυση των μηχανισμών κατά της διαφθοράς, προστασία των πληροφοριοδοτών, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κ.α.

Κύριο μέλημα του Μαξίμου είναι και η παρεμπόδιση της επέλασης της ΝΔ. Ήδη βρίσκεται σε ανάπτυξη η επιχείρηση «εξεταστικές επιτροπές», ενώ κυβερνητικές πηγές επικαλούμενες και τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι οι δικογραφίες που έρχονται στην Βουλή θα περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο.

Καθώς και οι πρώην υπουργικά στελέχη που εμπλέκονται σε υποθέσεις με οσμές σκανδάλων θα βγαίνουν στην «σέντρα» με στόχο αφενός η αξιωματική αντιπολίτευση να ξεσκεπάζεται, αφετέρου να πωρώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Αναγκαία και υποχρεωτική συνθήκη για να προχωρήσουν όλα αυτά είναι βέβαια μια νέα ισχυρή δέσμευση για το χρέος που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας μέσα στον Ιούνιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η χώρα να επιχειρήσει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές στο τέλος του Καλοκαιριού ή στις αρχές Φθινοπώρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: