05 Μαΐου, 2017

“ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΕΥΡΩΝ” ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

“Παιχνίδι νεύρων” από την Άγκυρα που χωρίς αμφιβολία είναι πολύ εκνευρισμένη! Η Τουρκία παίζει αυτό το παιχνίδι στο Αιγαίο και τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, επιζητώντας ένα ελληνικό “λάθος” που θα τις δώσει την “αφορμή” για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει η Αθήνα να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει με απόλυτη ψυχραιμία την κατάσταση. Να μιλά όταν πρέπει με μια “κοινή φωνή” και να συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αμέσως μετά από την οριστική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί που είχαν διαφύγει από τη γειτονική χώρα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν άκρως επιθετική:

“Η απόφαση αυτή αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις τις σχέσεις μας με την Ελλάδα που είναι μια χώρα που ανοίγει αγκάλες στους πραξικοπηματίες, αλλά και την συνεργασία μας σε περιφερειακά θέματα”, αναφέρεται μεταξύ άλλων. Σαφέστατη η απειλή.

Παρόλα αυτά η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης δεν αρκεί στην Άγκυρα ως δικαιολογία κλιμάκωσης ή και δημιουργίας θερμού επεισοδίου, τουλάχιστον στο Αιγαίο. Θα ψάξει να βρει ή να δημιουργήσει την αφορμή που θα της προσφέρει “μανδύα νομιμοφάνειας” της κρίσης που θέλει να προκαλέσει.

Αν δούμε την ιστορία των ελληνοτουρκικών κρίσεων θα διαπιστώσουμε ότι πάντα η Τουρκία έβρισκε κάποια “νομιμοφανή δικαιολογία” που μπορεί να ακουγόταν παράλογη στην ελληνική κοινή γνώμη, ήταν όμως αρκετή για τον διεθνή παράγοντα να παίζει τον ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” και να κάνει τα “στραβά μάτια” στην τουρκική προκλητικότητα.

Για όλα αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική στις κινήσεις της, οι οποίες θα πρέπει να ΄ναι στοχευμένες,σχεδιασμένες και πάνω απ΄ όλα αποτελεσματικές. Είναι ίσως ώρα να αρχίσει να πιέζει αφόρητα τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν επιτέλους θέση και να πάψουν να παριστάνουν τους ψόφιους κοριούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: