14 Μαΐου, 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΤΟΝ «ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ»

 

Σε αποκαλύψεις για το σχέδιο της Κίνας να αναβιώσει τον «δρόμο του Μεταξιού», προχώρησε ο Alexander Gabuyev, επικεφαλής της Ρωσίας στο πρόγραμμα της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού του κέντρου Carnegie στη Μόσχα. Όπως υπογράμμισε, η Κίνα συνεχίζει να ωθεί την «Οικονομική Ζώνη στο δρόμο του Μεταξιού» αλλά μέχρι τώρα, τα οφέλη υπολείπονται των προσδοκιών της Ρωσίας.

 Το 2013, η Κίνα ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης της, η οποία ονομάζεται «One Belt, One Road» (Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος), με στόχο την καθιέρωση ενός εμπορικού διαδρόμου στην Ευρασία για την ταχεία και αποτελεσματική μεταφορά αγαθών από τα ανατολικά προς τα δυτικά με ευνοϊκούς όρους.

Ωστόσο, ο Gabuyev τόνισε «η Ρωσία δεν έχει δει οφέλη, επειδή όλες αυτές οι προσδοκίες δεν έχουν υλοποιηθεί». Όπως εξήγησε ο Gabuyev, ενώ η Κίνα πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στο έργο Yamal LNG και SIBUR μέσω του Ταμείου Μεταξουργίας, το Πεκίνο απλώς χρησιμοποίησε το ταμείο ως «ένα πορτοφόλι που δεν συνδέεται με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ως συνέπεια είναι άνοσο στις αμερικανικές κυρώσεις»

Ο Gabuyev επεσήμανε ότι το αν θα επωφεληθεί μόνο η Κίνα από το έργο του «δρόμου του μεταξιού», εξαρτάται από τη δεξιότητα των διαπραγμάτευσης των εμπλεκόμενων μερών και από το πώς μπορούν να διεκδικήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.  «Το έργο αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι η Κίνα έχει σημαντική οικονομική ισχύ, τεράστιο κεφάλαιο, τεράστια εμπειρία στην ανάπτυξη υποδομών και σημαντικές αγορές», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: