04 Μαΐου, 2017

Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

Η Βόρεια Κορέα απείλησε το Πεκίνο με «σοβαρές επιπτώσεις» στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Κίνα θα πρέπει να είναι ευγνώμων στη Βόρεια Κορέα για την προστασία που της παρείχε κατά τον πόλεμο του 1950-1953

Και δεν θα πρέπει να εξαντλήσει την υπομονή της, ανέφερε σε σχόλιό του το Κεντρικό Κορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όργανο του βορειοκορεατικού καθεστώτος, σε μια σπάνια εκδήλωση δυσαρέσκειας των Βορειοκορεατών προς τους Κινέζους συμμάχους τους.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε το Πεκίνο με «σοβαρές επιπτώσεις» στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι κινεζικοί Global Times απάντησαν ότι, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων, η Βόρεια Κορέα είναι δέσμια κάποιας «παράλογης "λογικής"».

Κίνα και Βόρεια Κορέα διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς από την περίοδο του εμφύλιου πολέμου στην Κορέα, όταν ο Μάο Τσε Τουνγκ είχε στείλει εκατομμύρια Κινέζους εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορεάς ενάντια στη Νότια Κορέα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι Κινέζοι εκφράζουν, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σκεπτικισμό για το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Συνήθως τα βορειοκορεατικά μέσα εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και  Ιαπωνία, ωστόσο είναι σπάνιο να καταφερθούν κατά της Κίνας. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο κατηγόρησε τη Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου και τους Global Times ότι «χορεύουν στον ρυθμό που παίζουν οι ΗΠΑ».

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τους Κινέζους ότι η πρότασή τους προς την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι εκδήλωση «σωβινισμού μεγάλης δύναμης».

«Η ΛΔ της Κορεάς δεν θα ικετέψει ποτέ για τη διατήρηση της φιλίας με την Κίνα, ρισκάροντας το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι τόσο σημαντικό όσο η ίδια της η ύπαρξη», ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: