16 Μαΐου, 2017

Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

 

Ο αμφιλεγόμενος νέος Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να αναλάβει τα καθήκοντά του, λίγες ημέρες πριν από μια επίσκεψη του Αμερικανικού προέδρου Donald Trump στην χώρα.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την άφιξη του Φρίντμαν, ο οποίος υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Φρίντμαν πρόκειται να παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του στον ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin την Τρίτη.

Ο αμερικανο-εβραίος δικηγόρος στο παρελθόν έχει προκαλέσει την οργή πολλών καθώς εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, θέση η οποία είναι πάγια τα τελευταία χρόνια των ειρηνευτικών προσπαθειών των ΗΠΑ.

Έχει επίσης υποστηρίξει και τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην αμφισβητούμενη πόλη της Ιερουσαλήμ, μια προοπτική η οποία είναι ανησυχητική για τους Παλαιστίνιους αλλά και επικίνδυνη για πολλούς λόγους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί να μετακινήσει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, αλλά έκτοτε άλλαξε στάση, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή εξακολουθεί να εξετάζεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στις 22 και 23 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: