04 Μαΐου, 2017

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ;

 

Μπορεί η χαριστική τροπολογία της Κυβέρνησης για την ΣΕΚΑΠ, εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη να φωτογραφίζει, όπως διατείνεται η αντιπολίτευση, σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στο Μαξίμου και τον επιχειρηματία, αλλά η ιστορία με τα ρουσφέτια Σαββίδη είναι διαφορετική.

Αυτό που η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί στον Ιβάν Σαββίδη δεν αφορούσε ρύθμιση των προστίμων που βάρυναν στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠΒεβαίως είναι αλήθεια ότι ο τότε πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος ήθελαν διακαώς να γίνει η επένδυση και παρακάλεσαν τον επιχειρηματία να αγοράσει την εταιρεία, η οποία μάλιστα κινδύνευε να πέσει σε Τουρκικά χέρια.

Ωστόσο Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος δεν ήθελαν να εμφανιστούν ότι χαρίζουν πρόστιμα από λαθρεμπόριο, όπως αυτό της ΣΕΚΑΠ. Για το θέμα μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της τότε κυβέρνησης, Νότης Μηταράκης

«…Τον Ιβάν Σαββίδη τον είχα δει μια φορά το 2013… ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν μπαινόβγαινε στα υπουργεία… η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα περνούσε τροπολογία για πρόστιμα λαθρεμπορίου… ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν είχε υποσχεθεί κάτι στον Σαββίδη για το θέμα της ΣΕΚΑΠ…»

Τι όμως ήταν αυτό που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να πείσει τον Σαββίδη να προχωρήσει στην επένδυση; Σύμφωνα με πληροφορίες Σαμαράς και Βενιζέλος υποσχέθηκαν στον επιχειρηματία να σβήσουν πρόστιμο 10 εκ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην ομάδα του, τον ΠΑΟΚ.

Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά, μιλώντας στο ependitislive.gr θυμάται: «…εμείς δεν μπορούσαμε να του χαρίσουμε πρόστιμο από λαθρεμπόριο και του υποσχεθήκαμε να απαλειφθεί ένα πρόστιμο που αφορούσε στον ΠΑΟΚ. Μετά από αυτό ο Σαββίδης δέχτηκε να αγοράσει την ΣΕΚΑΠ, η επένδυση στην οποία έπρεπε για εθνικούς λόγους να γίνει, γιατί κινδύνευε να πάει στους Τούρκους».

Όμως, πάντα με την ίδια πηγή η υπόσχεση ήταν προφορική και δεν τηρήθηκε ποτέ. Κάτι που είχε ενοχλήσει τον Σαββίδη. Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά η εκκρεμότητα της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης παρέμενε.

Ώσπου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμένος πήγε τον Σαββίδη στον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που είχε λάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υλοποιηθούν και οι Τσίπρας-Καμένος ανέλαβαν να τακτοποιήσουν το πρόστιμο του ΠΑΟΚ.

Πράγματι μια εβδομάδα μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα το πρόστιμο των 10 εκ. ευρώ σβήστηκε και από τότε ο Ιβάν Σαββίδης είναι πιο κοντά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, ενώ με τον υπουργό Άμυνας διατηρεί εξαιρετικές φιλικές σχέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: