09 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΣΛΕΣΒΙΧ – ΧΟΛΣΤΑΪΝ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΣ

 

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ βγήκε πρώτο με ποσοστό 32%, στις εκλογές της Κυριακής του βορειότερου κρατιδίου της Γερμανίας Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Έτσι έδωσε το CDU έδωσε το στίγμα για τη δυναμική που έχει η καγκελάριος για επερχόμενες εθνικές εκλογές και το σοβαρό προβάδισμα που έχει πάρει για την επανεκλογή της.

Το CDU ανέβασε το ποσοστό του 1,2% σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2012 και υπερίσχυσε του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), του Μάρτιν Σουλτς, υπό τον Τόρστεν Αλμπιχ που έλαβε 27,2%  και σημείωσε πτώση 3,2% από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ακολούθησαν οι οι Πράσινοι (Die Grünen) με 12, 9% (-0,3%), oι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5% (+3,3%), το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο του Κιέλου, με 5,9%.

Και τέλος το κόμμα της δανικής μειονότητας (SSW) με 3,3% (-1,3%), το οποίο αν και δεν ξεπερνά το 5% (όριο για την είσοδο στη Βουλή), εν τούτοις θα εκπροσωπείται.

Η Αριστερά (Die Linke) 3,8 (+1,5) και το Κόμμα των Πειρατών 1,2% (-7%) δεν κατάφεραν περάσουν αυτό το όριο και μένουν εκτός. Η σύνθεση της τοπικής Βουλής, επί συνόλου 73 βουλευτών, θα έχει ως εξής: CDU 25, SPD 21, Πράσινοι 10, FDP 9 , AfD 5 και το SSW 3 βουλευτές.

O επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ντάνιελ Γκίντερ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του να συγκυβερνήσει με τους Φιλελεύθερους δεδομένου ότι δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δήλωσε πως είναι ανοικτός και για συζητήσεις και με του Πράσινους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: