03 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς του Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet η οποία επικαλείται πηγή κορυφαίου αξιωματούχου του Ισραήλ, ο οποίος, σύμφωνα με το Τουρκικό μέσο, είναι αισιόδοξος για τη διαδικασία κατά την οποία μπορεί σύντομα να επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική υπηρεσία Anadolu της Τουρκίας, ο Shaul Meridor, Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδατικών Πόρων, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες πριν προχωρήσουν σε τελική συμφωνία.

«Έχουμε ήδη μιλήσει για αυτές τις λεπτομέρειες. Θα διεξαγάγουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους δύο μήνες. Ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα αποδώσουν καρπούς τους επόμενους δύο μήνες. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας, καθώς έχουμε πάρει πολύ σοβαρά όλη τη διαδικασία», ανέφερε ο Merior.

Για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει τρεις διαδρομές: την τουρκική διαδρομή, την ανατολική διαδρομή και τη διαδρομή μέσω των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ανέφερε ο Meridor σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ καίγεται να προχωρήσει σε συμφωνία καθώς υπάρχει το Ιρανο-Ρωσικό σχέδιο για αγωγό φυσικού αερίου μέσω Ιράκ, Συρίας, Λιβάνου. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση του Ισραηλινού κράτους.

Το Ισραήλ υπενθυμίζουμε ότι έχει κάνει συμφωνία με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία για έναν άλλο αγωγό φυσικού αερίου τον οποίο η Άγκυρα πολεμάει. Οπότε υπάρχει το ζήτημα, μήπως η συμφωνία αυτά έχει ως στόχο από την Τουρκία να υπονομεύσει την άλλη συμφωνία.

Το ερώτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα που θα μπορούσε να παίξει πολύ κρίσιμο ρόλο στην μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει μια συμφωνία που να αποκλείει την Τουρκία ή τουλάχιστον να κάνει την Τουρκία να εξαρτάται από την Ελλάδα. 

Όμως η Ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά φαίνεται ότι δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα. Μόνο να ξεπουλάει τη ΔΕΣΦΑ και όλη την ενέργεια έχει χρόνο, αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: