05 Μαΐου, 2017

«ΦΟΡΜΟΥΛΑ» ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Τ/Κ ΤΥΠΟ

 

Εναλλακτική φόρμουλα, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος στο μέχρι στιγμής αδιέξοδο των συνομιλιών φαίνεται να επεξεργάζονται τουρκικοί κύκλοι με τη συγκατάθεση του ξένου παράγοντα.

Συγκεκριμένα, η τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, επικαλούμενη έγκυρη διπλωματική πηγή, αναφέρει πως τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία εξεύρεσης μιας νέας φόρμουλας, ούτως ώστε οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές στην ε/κ πλευρά το 2018.

Η συγκριμένη φόρμουλα προνοεί ένα «ειδικό καθεστώς» για την Κύπρο μέσα στην Ε.Ε., όπου θα αποτελείται από δυο ξεχωριστά κράτη, που θα διαθέτουν ωστόσο μια διεθνή εκπροσώπηση.

Το μοντέλο αυτό παραπέμπει ουσιαστικά σε έναν τύπο «χαλαρής ομοσπονδίας» με αυξημένες αρμοδιότητες σε επίπεδο διακυβέρνησης για τις δυο συνιστώσες πολιτείες. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα, ότι η Τουρκία έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της για μια λύση «χαλαρής ομοσπονδίας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και αν όντως οι πληροφορίες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την «ξαφνική» αλλαγή στάσης της τ/κ πλευράς και τις νέες συγκλίσεις για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. 

Δεν αποκλείεται πάντως το επόμενο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του ξένου παράγοντα για αυτό το «εναλλακτικό μοντέλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: