06 Μαΐου, 2017

ΑΥΤΟΣ ΚΡΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

 

O Rex Wayne Tillerson (Ρεξ Τίλερσον) Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κρατά στα χέρια του τα κλειδιά του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κος Τίλερσον γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1952 και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Το 1975 προσελήφθη από την EXXON MOBIL και έφτασε στα υψηλότατα κλιμάκια της ιεραρχίας της εταιρείας.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως το 1995 έγινε πρόεδρος της ΕΧΧΟΝ στην Υεμένη και το 2006 εξελέγη Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (;) όλης της εταιρείας. Πολύ πιθανόν στην εντυπωσιακή του πορεία στην εταιρεία, να έπαιξε ρόλο η εξαιρετική σχέση που έχει με το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2014 τάχθηκε ανοικτά κατά των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας (λόγω της Κριμαίας) και ανέκαθεν υποστήριζε πως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν περισσότερα οφέλη αν συνεργαστούν παρά ως αντίπαλοι. 

Φυσικά από τη στιγμή που ανέλαβε το πολιτικό του χαρτοφυλάκιο οι επίσημες δηλώσεις του κινούνται στο γνωστό αμερικανικό πλαίσιο. Ωστόσο οι έχοντες γνώση μιλούν για παρασκηνιακές κινήσεις του προς την εξομάλυνση των σχέσεων Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου. 

Πολύ καλές είναι και οι σχέσεις του με την Κίνα, όχι όμως στο ίδιο επίπεδο με το Κρεμλίνο. Στο σημείο αυτό θα τονίσουμε πως η ΕΧΧΟΝ έχει αυτή τη στιγμή υπό τη διαχείρισή της το Οικόπεδο 10 της Κύπρου, το οποίο έχει κομβικής σημασίας ρόλο για το ενεργειακό παιγνίδι της περιοχής.

Αν ο κος Τίλερσον καταφέρει να πετύχει (στο πλαίσιο αυτό δρα) τη σύμπλευση ΗΠΑ-Ρωσίας, ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής, πιθανότατα και για τον East Med, που τόσο συμφέρει την Ελλάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: