10 Μαΐου, 2017

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

 

Ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψή του στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς μιλώντας στους δημοσιογράφους ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του έδωσε να επισκεφθεί αυτόν τον τόπο και σημείωσε πως:

«Η επίσκεψη αυτή μου έδωσε εσωτερική δύναμη. Θυμήθηκα για ακόμη μία φορά τα λόγια του Ηροδότου, απευθυνόμενου στους Σπαρτιάτες που ήθελαν να αποχωρίζονται από τους υπόλοιπους, ότι αν παλεύετε χωριστά ο καθένας δεν θα κάνετε τίποτε, αν όμως ενωθείτε μπορεί να κάνετε θαύματα. 

Επομένως, ανακεφαλαίωση αυτής της επίσκεψης είναι αυτή η ρήση. Κάθε Έλληνας χωριστά, όση δύναμη κι αν έχει, δεν θα κάνει τίποτε. Όλοι μαζί ενωμένοι θα καταφέρουμε ό,τι επιθυμούμε».

Καλούμαστε να πάρουμε δύναμη
από τις ρίζες μας, για να προχωρήσουμε

«Καλούμαστε να προστατεύουμε την παράδοση και την Ορθοδοξία και να πάρουμε δύναμη από τις ρίζες μας, για να προχωρήσουμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στη Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Χθές το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος, τέλεσε τα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, παρουσία Μητροπολιτών, Πολιτικών, Εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, κλήρου και λαού.

Νωρίτερα είχε μεταβεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αρετσούς, όπου τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη προς τιμήν του στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» με τίτλο: «Που είναι τα χρόνια - Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ξεναγεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Καλαμαριά».

Η εκδήλωση αποτελούνταν από τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, τα οποία ερμήνευσε μοναδικά η Νεανική Χορωδία και Ορχήστρα της Μητροπόλεως με τη συμμετοχή της γνωστής ηθοποιού - τραγουδίστριας Μελίνας Μποτέλη και του Μανώλη Χατζημανώλη, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο π. Θεόδωρος Τσαμπατσίδης. 

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της μουσικής παράστασης για την άρτια οργάνωση. 

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του τόνισε πως στην πρωινή του ομιλία είχε δηλώσει πως ήρθε στην Καλαμαριά, για να πάρει δύναμη και να ανανεωθεί. «Ίσως αυτή η φράση να φάνηκε σχήμα λόγου ή υπερβολή» είπε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως «απόψε, όμως, η βραδιά αυτή μας έδειξε την πραγματικότητα. Η Καλαμαριά πήρε μία θέση στην καρδιά μας». 

Ανέφερε, επίσης, ότι τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Επεσήμανε, ακόμη, ότι καλούμαστε να προστατεύουμε την παράδοση και την Ορθοδοξία και να πάρουμε δύναμη από τις ρίζες μας, για να προχωρήσουμε.  Κληρικοί και λαϊκοί μιλώντας στον 89,5 έκαναν λόγο για μία μοναδική παράσταση λόγου και μουσικής. 

Συγκλονιστική χαρακτήρισαν, μάλιστα, τη Μελίνα Μποτέλη που με το υποκριτικό της ταλέντο αφηγήθηκε ιστορίες από την τοπική κοινωνία, αλλά και την τοπική Εκκλησία, ενώ με την μοναδική της ερμηνεία ξύπνησε θύμησες γόνων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, την πατρίδα τους και να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες δημιουργώντας μία νέα ζωή με πολλές και ποικίλες δυσκολίες.

Στην ανάγκη να τιμάται η ιστορία του τόπου αναφέρθηκε 
ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψή του στο Στρατόπεδο Νταλίπη

Στην ανάγκη να τιμάται η ιστορία του τόπου αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο Στρατόπεδο Νταλίπη, τονίζοντας πως η Εκκλησία προσεύχεται για τον Ελληνικό Στρατό. 

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, αλλά και ιερείς από την Τοπική Εκκλησία επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο Νταλίπη. 

Και συγκεκριμένα τη Μεραρχία Υποστήριξης, όπου τους υποδέχθηκε ο Υποστράτηγος Γρηγόρης Γρηγοριάδης και την Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών, όπου τους υποδέχθηκε ο Ταξίαρχος Βασίλειος Βαϊραμίδης και βέβαια, αξιωματικοί και οπλίτες. 

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους Διοικητές για την υποδοχή, αλλά και τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα αυτήν την επίσκεψη. 

«Οι επισκέψεις στην Μακεδονία και στην Θράκη μας δίνουν δύναμη και κουράγιο» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος. Σημείωσε, επίσης, ότι η Εκκλησία προσεύχεται για τον Στρατό, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπιστοσύνη του λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τάξη, στην οργάνωση, στην καθαριότητα, στον τρόπο συμπεριφοράς, «όλο αυτό αποπνέει μία πνευματικότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως «δεν το συναντάς σε άλλους χώρους. 

Ακόμη και σε ανώτατα ιδρύματα παιδείας, αν κλείσεις τα μάτια σου «βλέπεις» την ασέβεια». Έκανε λόγο, επίσης, για την ανάγκη να τιμάται η ιστορία του τόπου και τον σεβασμό που καλούμαστε να επιδεικνύουμε στη μνήμη των αγωνιστών της πατρίδας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας προς την πατρίδα τονίζοντας πως το 1822 η Ελλάδα χρειάζονταν χρήματα και τα ζήτησε από την Ισπανία. 

Αλλά επειδή θα δίνονταν με κάποιες προϋποθέσεις δυσμενείς για τη χώρα μας ο Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, που ήταν Υπουργός Εκκλησιαστικών και Εκπαίδευσης αποφάσισε να δοθούν από όλους τους ναούς και τα μοναστήρια ο χρυσός και το ασήμι, για να βοηθηθεί ο λαός και η πατρίδα. 

Και αναφέρουν οι ιστορικοί ότι μαζεύτηκαν μέσα σε δύο μήνες 840 οκάδες χρυσού και αργύρου και από αυτά καλύφθηκαν οι ανάγκες του Στρατού, πληρώθηκαν τα χρέη και κόπηκε και νόμισμα.

Απέστειλε, εξάλλου, μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση υπογραμμίζοντας πως «ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν είναι κακό, αλλά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις τότε πρέπει να είμαστε ένα. Πάνω από όλα βάζουμε την πίστη μας και την πατρίδα μας κι όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν», ενώ δήλωσε συγκινημένος κάθε φορά που επισκέπτεται τις ακρώρειες της πατρίδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, επιπλέον, στα δύο είδη σοφίας που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί ο χαρισματικός άνθρωπος. «Εκεί που συναντάται η σοφία των επιστημών και των γραμμάτων με την Σοφία του Θεού, εκεί γίνεται το θαύμα. Εκεί δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον Α' βρεφονηπιακό Σταθμό του Στρατού, όπου τα παιδιά του επεφύλασσαν μία ευχάριστη έκπληξη. Τον καλωσόρισαν με παιδικά τραγούδια, ενώ του προσέφεραν ως αναμνηστικό δώρο μία ζωγραφιά. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στις παιδαγωγούς, αλλά και στα παιδιά και τους προσέφερε ως ευλογία από ένα μικρό Σταυρό. 

Δημοσίευση σχολίου