15 Μαΐου, 2017

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΗΠΑ

 

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα ανησυχεί επειδή τα όπλα που παραχωρούνται στο YPG μπορεί να καταλήξουν στα χέρια του ΡΚΚ

Την έντονη ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης για την απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει το YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού ) με βαρύ οπλισμό εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γείτονος Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, o Γιλντιρίμ είπε στον αμερικανό υπουργό ότι η Τουρκία βλέπει το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις και εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση των ΗΠΑ.

Kατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Μάτις είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν το YPG δεν ήταν «επιλογή» αλλά «υποχρέωση» στο πλαίσιο της επιχείρησης απελευθέρωσης της πόλης Ράκα της Συρίας από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης στον Μάτις ότι η Άγκυρα ανησυχεί επειδή τα όπλα που παραχωρούνται στο YPG μπορεί να καταλήξουν στα χέρια του ΡΚΚ, το οποίο πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο αστυνομία, στρατιώτες και πολίτες στην Τουρκία.

Απαντώντας, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ανέφερε στον τούρκο πρωθυπουργό ότι η Ουάσινγκτον θα δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης για να εξασφαλίσει ότι τα όπλα δεν θα καταλήξουν στα χέρια άλλων ομάδων και ότι το YPG θα εγκαταλείψει τη Ράκα μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης στον Mάτις ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμα την ευκαιρία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα εξοπλίσει τα «κουρδικά στοιχεία» των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες σχηματίζονται κυρίως από το YPG που συνδέεται με το PKK, με όλμους, πυραύλους, βαριά πολυβόλα, βαριά αυτόματα όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς.

Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο SDF προκάλεσε σημαντική πίεση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, καθώς το YPG αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων τoυ SDF. 

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η υποστήριξη του SDF είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την επικράτηση επί ΙSIS, ενώ η Άγκυρα αναφέρει ότι μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να υπάρξει μέσω των τοπικών αραβικών φυλών που υποστηρίζονται από τις χώρες της περιοχής αντί για την ενίσχυση μιας τρομοκρατικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: