27 Μαΐου, 2017

ΛΥΠΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΤΖΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

 

Λύπη εκφράζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την απόφαση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, να μην αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση ουσίας που υπέβαλε μέσω του κ. Έιντε, αλλά και για την άρνησή του να αποδεχθεί την πρόσκληση από μέρους του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, για κοινή συνάντηση τη Δευτέρα.

Σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η συνάντηση θα είχε στόχο την ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης, προκειμένου να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή προσέγγιση που θα οδηγούσε σε ουσιαστικά βήματα, όχι απλώς για πρόοδο, αλλά και οριστική εξεύρεση συνολικής λύσης.

Αναφέρει, επίσης, ότι μεγαλύτερη απογοήτευση, του προκαλεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με το πρόσχημα ότι τάχα τίθενται προϋποθέσεις στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σε μια νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Υπογραμμίζει ότι προς αποκατάσταση της αλήθειας, στην τελευταία συνάντηση της 17ης Μαΐου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου, υπέβαλε πρόταση όπως πραγματοποιηθεί νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος μέσα από διαδικασία πάρε-δώσε. 

Ταυτόχρονα, αξίωσε να ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωση προσθέτει την οποία απέρριψε. Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψει ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο. 

Κατέθεσε την πρότασή του, για μετάβαση αμέσως στη Γενεύη για διαπραγμάτευση, κατά τρόπο που να μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα. Διευκρινίζει ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκαλείτο σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. 

Με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κεφαλαίου της Ασφάλειας ή/και να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος εντός ακτίνας συμφωνίας, στη βάση συγκεκριμένων και αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εσπεν Μπάρθ Έιντε, είχε  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, Φάνης Παπαθανασίου, οι Έιντε και Κοτζιάς, θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα.Δημοσίευση σχολίου