15 Μαΐου, 2017

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ 'ΚΑΡΦΙΑ' ΑΠΟ ΠΟΥΤΙΝ


Μια συνάντηση που διήρκησε 70' λεπτά, παρά τον αρχικό προγραμματισμό που ήθελε τους δύο άνδρες να συναντώνται για μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες  Τσίπρας και Πούτιν πραγματοποίησαν μια συνολική επισκόπηση ελληνορωσικών σχέσεων και συζήτησαν τα αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων, όπως το έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Tass, o Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αύξηση κατά 80% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τους δύο πρώτους μήνες του 2017 και κατά 43% με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο επισήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως διμερή σχέδια αν και έχουν καλές προοπτικές παραμένουν "παγωμένα" όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Tass, υπογράμμισε ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ανοικτά ερωτήματα που έπρεπε να συζητηθούν. "Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τις θετικές μας τάσεις στο διμερές εμπόριο και την κατάσταση στην περιοχή στο σύνολό της", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της σημαντικής αύξησης τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία, αλλά και τα επόμενα στάδια αυτής της συνεργασίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η διοργάνωση 11ης συνάντησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, η έναρξη τουριστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2017, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα τον Ιούνιο, καθώς και ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Τσίπρας και Πούτιν επικεντρώθηκαν και σε ενδεχόμενη προοπτική ρωσικών επενδύσεων, σε μια σειρά από τομείς (ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια), για τους οποίους η Μόσχα έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, συζήτησαν εκτενώς για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα το Συριακό, το ζήτημα της Λιβύης, το Κυπριακό και το ρόλο Τουρκίας στην περιοχή.

Την ανάγκη συνεργασίας των φορολογικών και δικαστικών αρχών Ελβετίας -Ελλάδας τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Πεκίνο με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Ντόρις Λέιτχαρντ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ One Belt One Road.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, από την πλευρά της η κ. Λέιτχαρντ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τη στάση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στο μεταναστευτικό. Η κ. Λέιτχαρντ τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης Δουβλίνο 2 στη βάση της αλληλεγγύης. Να σημειωθεί ότι η Ελβετία είναι χώρα μέλος της Συνθήκης Σένγκεν. Η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδιας έδειξε, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Πεκίνο, στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ «Belt and Road».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Γκουτέρες τη θέση της Ελλάδας ότι για να επανασυγκληθεί η Διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και η Αθήνα θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, όπως και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: