08 Μαΐου, 2017

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΕΡΙ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΜΠΑΜΑ

 

Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα καταθέσουν σήμερα στην ειδική επιτροπή της Γερουσίας, η οποία διερευνά τις καταγγελίες για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά και το ενδεχόμενο επαφών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα.

Ο Τζέιμς Κλάπερ, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και η Σάλι Γέιτς πρώην αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, θα καταθέσουν σήμερα στην υποεπιτροπή της Γερουσίας για τη Δικαιοσύνη, που διερευνά υποθέσεις εγκλημάτων και τρομοκρατίας. 

Πρόκειται για την πρώτη σειρά καταθέσεων μελών της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει συσταθεί, αναφορικά με τις καταγγελίες για την προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος από τη Ρωσία.

Η Γέιτς διετέλεσε επίσης, υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά το πρώτο διάστημα ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ (Ιανουάριος 2017).

 Όπου και απαλλάχθηκε των υπηρεσιακών καθηκόντων της από τον ίδιο, καθώς διαφώνησε με την εφαρμογή του πρώτου προεδρικού διατάγματος για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσφύγων και ταξιδιωτών από μουσουλμανικές χώρες. Ο Κλάπερ από την πλευρά του συνταξιοδοτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου την ημέρα της προεδρικής ορκωμοσίας του Τραμπ.

Οι επιτροπές του Κογκρέσου άρχισαν να διερευνούν τις καταγγελίες ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016 μετά το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών υποκλοπών στα αρχεία υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι υποκλοπές αυτές, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν ως στόχο την άσκηση θετικής επιρροής προς το εκλογικό σώμα υπέρ της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή, ενώ τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών απορρίπτει κι ο πρόεδρος Τραμπ. 

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα ή η Κίνα κρύφτηκαν πίσω από την ηλεκτρονική παρακολούθηση του πύργου του (Trump Tower) στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χωρίς ωστόσο, να έχουν εντοπιστεί αποδείξεις που ν’ αποδεικνύουν αυτή την καταγγελία.

Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ που είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του τηρεί έναντι της Ρωσίας, ενώ περιστασιακά έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ. Ο Λίντσεϊ έχει υποστηρίξει την διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας για τον ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στον προεκλογικό αγώνα.

Η Γέιτς αναμένεται να καταθέσει στην επιτροπή ότι στις 26 Ιανουαρίου, όταν ασκούσε τα καθήκοντα της υπηρεσιακής υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντόν Μακγκάν, ότι ο (τότε) Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν δεν είχε πει την αλήθεια αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ. 

Ως περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών, αναφέρονται συζητήσεις σχετικά με τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας. Ο Φλιν παραιτήθηκε αφού άσκησε τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας για χρονικό διάστημα μικρότερο του μηνός. 

Ωστόσο, οι ακροάσεις της επιτροπής έχουν επισκιαστεί από καταγγελίες κυρίως των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της επιτροπής είναι προκατειλημμένοι και ως συνέπεια αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Των σημερινών προσκλήσεων για τις ακροάσεις στη Γερουσία προηγήθηκε η άρνηση της Σούζαν Ράις, Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στην κυβέρνηση Ομπάμα να καταθέσει καθώς είχε προσκληθεί μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους που συμμετέχουν στη σύνθεση της επιτροπής και όχι από τον Σέλντον Χουάιτχαους ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών που συμμετέχουν σε αυτή.

Το όνομα της Ράις συνδέθηκε με την υπόθεση μετά από σχόλιο του Τραμπ που υποστήριξε ότι είναι ενδεχόμενο η ίδια να παραβίασε τη νομοθεσία, ζητώντας από τις υπηρεσίες ασφάλειας να γνωστοποιήσουν το όνομα συνεργάτη του Τραμπ που είχε αναφερθεί σε αναφορά των μυστικών υπηρεσιών, προφανώς για διασυνδέσεις με τη Ρωσία. 

Η Ράις αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση της νομοθεσίας, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις οι οποίες να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter την περασμένη Πέμπτη ότι αυτό “δεν είναι καλό!”

Η έρευνα αυτή που διενεργείται από τον Γκράχαμ, αλλά και τον Λευκό Οίκο είναι μία από τις τρεις έρευνες που διενεργούνται για τη Ρωσία και τις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2016. 

Οι δύο άλλες έρευνες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και πραγματοποιούνται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), αλλά και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τόσο ο Κλάπερ, όσο και η Γέιτς, αλλά κι ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν είχε προγραμματιστεί να καταθέσουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι ακροάσεις τους ακυρώθηκαν από τον πρόεδρο της επιτροπής Ρεπουμπλικάνο Ντέβιν Νούνες.

Ο ίδιος είναι υποστηρικτής του Τραμπ και από τότε έχει αποτραβηχτεί από την έρευνα που διεξάγεται για τη Ρωσία, μετά από ανησυχίες ότι έχει στενή συνεργασία με τον Λευκό Οίκο και έτσι δεν μπορεί να ηγηθεί μιας ανεξάρτητης έρευνας. 

Ωστόσο, οι τρεις πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, θα κληθούν εκ νέου να καταθέσουν σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία της κλήσης τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: