02 Μαΐου, 2017

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Η Τουρκία ζει τις καλύτερες μέρες της στον τουρισμό, την εσωτερική πολιτική, το εμπόριο, τις εξωτερικές της σχέσεις, την οικονομία της. H εσωτερική ειρήνη, οι τουρίστες, η τρομοκρατία, οι εξαγωγές, η δημοκρατία, το δημοψήφισμα, το PKK, το PYD/ YPG, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα ως χώρα. 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το επόμενο διάστημα περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες την Τουρκία. Η αιτία όλων αυτών είναι το γεγονός ότι στην ηγεσία της χώρας υπάρχει μια ομάδα που έχει επιλέξει τη δημιουργία μετώπων και συγκρούσεων στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. 

Η εξουσία αυτή έφθασε μέχρι το σημείο να αποκαλέσει τους μισούς πολίτες τρομοκράτες και πραξικοπηματίες μόνο και μόνο επειδή ψήφισαν «Όχι» στο δημοψήφισμα. Οι ασκούντες την εξουσία δεν είναι υπερόπτες μόνο με την αντιπολίτευση, αλλά και με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό. Οι απειλές, οι απαξιώσεις, οι προσβολές, οι μπλόφες και οι λεονταρισμοί, θέτουν σε κίνδυνο τις εξωτερικές μας σχέσεις. 

Επιπροσθέτως, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βλέπουν τους πάντες αφ’ υψηλού και χρησιμοποιούν φράσεις προσβλητικές προς όλους. Στα λόγια παρουσιάζονται σαν εκείνοι που καθορίζουν την παγκόσμια τάξη, όμως στην πράξη δεν είναι ικανοί να διοργανώσουν σωστά ένα δημοψήφισμα. Απευθυνόμενοι σε ντόπιους και ξένους εκτοξεύουν απολίτικες κραυγές του τύπου «Βρε συ…», «Έϊ εσύ, Έϊ…»… Όταν όμως ακουμπάει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Η κυβέρνηση ΑΚΡ, ενώ δημιουργούσε τετελεσμένα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και στα σύνορα με το Ιράν, έπαιζε παιχνίδια με το ΡΚΚ, αναζητώντας υποτίθεται λύση στο Κουρδικό, με τις συνομιλίες που λάμβαναν χώρα στη γραμμή Όσλο-Ίμραλι-Χαμπούρ και Ντολμάμπαχτσε.

Η κυβέρνηση ΑΚΡ, τη στιγμή που λάμβανε χώρα η εγκατάσταση του διδύμου PYD-ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, πραγματοποιούσε την επιτυχή (!) επιχείρηση μεταφοράς των λειψάνων του Σουλεϊμάν Σαχ από τη Συρία στα σύνορά μας.  Ενώ εισέρρεαν οι πρόσφυγες από τα σύνορα στο εσωτερικό της Τουρκίας, έδινε άδεια στους Πεσμεργκά να περάσουν από το τουρκικό έδαφος και να υποστηρίξουν το PYD για να μην πέσει το Κομπάνι. 

Η μόνη επιτυχία του ΑΚΡ είναι η υποδοχή τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, για την οποία δεν έχει πάψει να επαινεί τον εαυτό του. Όταν το PYD, που η Τουρκία βοήθησε στο Κομπάνι, κατέλαβε την Ιεράπολη, άνοιξαν τα μάτια του ΑΚΡ. Επιτέλους, αποφασίζει να κάνει ένα σωστό και σημαντικό βήμα, εισβάλοντας στην Τζαραμπλούς και καταλαμβάνοντας μια περιοχή μέχρι την Αλ Μπαμπ.

Όμως το PYD έχει μετατραπεί ήδη σε έναν διεθνή δρώντα. Το ΡΚΚ με βάση το όρος Κανδήλι συνεχίζει να εξάγει τρομοκρατία εναντίον της Τουρκίας. Μετά την απώθηση του ISIS από τη Συρία, όπου ιδρύει τα καντόνια, το ΡΚΚ βρίσκει την ευκαιρία να εγκατασταθεί και στο Σιντζάρ. Η υπόθεση PKK-PYD παίρνει άλλες διαστάσεις.

Με αφορμή τον αγώνα εναντίον του ISIS, το PKK-PYD, χρησιμοποιώντας τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε έναν διεθνή δρώντα. Το ΡΚΚ αρχίζει να μετατρέπεται σε δύναμη ξηράς των ΗΠΑ, μέσω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο Σιντζάρ και τη Βόρεια Συρία. 

Όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Ο Ομπάμα ξεγέλασε την κυβέρνηση ΑΚΡ» και δόθηκε η ευκαιρία στο PYD να ιδρύσει τα καντόνια του στην περιοχή. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας να πραγματοποιήσουν μαζί την επιχείρηση εναντίον της Ράκα, αποκλείοντας τους Κούρδους. Οι ΗΠΑ επιλέγουν το PYD αντί της Τουρκίας! 

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της συνεργασίας της Μόσχας με το δίδυμο PYD-PKK. Η Τουρκία, αφού περίμενε τόσον καιρό, αποφασίζει να κινητοποιηθεί. Πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε θέσεις του PYD στην περιοχή Καράκοτσακ της ΒΑ Συρίας και στο Σιντζάρ του βορείου Ιράκ.

Μετά τις επιθέσεις αυτές, πριν από το PYD ξεσηκώνονται οι ΗΠΑ, αρχίζοντας να αντιδρούν εναντίον της Τουρκίας λόγω της επίθεσης αυτής. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν πήρε έγκριση από της ΗΠΑ για να κάνει αυτήν την επιχείρηση». Στη συνέχεια αναγνώρισε τους «τρομοκράτες του YPG» ως συμμάχους, εκφράζοντας τη λύπη του για το θάνατο των μαχητών από τις επιθέσεις της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ, ενώ συνομιλούσαν με την Τουρκία για το θέμα, έστελναν στρατιωτικό εκπρόσωπό τους στην περιοχή που έγιναν οι τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Αμέσως μετά τα αεροπλάνα των ΗΠΑ άρχισαν να κάνουν περιπολίες στην εν λόγω περιοχή, με σκοπό να εμποδίσουν μια νέα αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, έρχονται πληροφορίες για περιπολίες τεθωρακισμένων των ΗΠΑ στα σύνορα με την Τουρκία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την επιχείρησή τους αυτή, πάτησαν την ουρά των ΗΠΑ. Δύσκολες ώρες περιμένουν την Τουρκία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: