26 Μαΐου, 2017

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΝΤΟΝΑΛΤ ΤΡΑΜΠ «ΤΕΤ Α ΤΕΤ» ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

 

«Τετ α τετ» είχαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε παρακολουθώ, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα κατά το ολιγόλεπτο τετ-α-τετ που είχαν πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ολιγόλεπτη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».

Τσίπρας σε Τραμπ:Πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για να ενισχυθεί η θετική πορεία ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέροντας ότι τα καταφέρνουμε μετά από χρόνια κρίσης.

Όπως συμπλήρωσε, σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ σημαντική περίοδο που πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για να ενισχυθεί αυτή η θετική πορεία ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας.

Συνάντηση με Ράμα
Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των κρατών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας» πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό.

Επίσης, υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς των λαών των δύο χωρών, που μάλιστα ενισχύθηκαν τις τελευταίες δεκαετές. Αλέξης Τσίπας και Έντι Ράμα υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας.

Ενώ συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων. Παράλληλα τονίστηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς.

Συνάντηση με Μέρκελ, Μέι και άλλους
Σειρά ολιγόλεπτων συνομιλιών είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Συνομίλησε επίσης για αρκετή ώρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Ενώ συνομιλίες είχε και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό. Ενώ συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: