15 Μαΐου, 2017

ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ – ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

 

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν έφθασε χθες στις 10:00 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Κατά το πρώτο του διάγγελμα, υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι «διαχωρισμοί και η διχόνοια γραμμές στην γαλλική κοινωνία», τονίζοντας ότι “ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη”.

Ο 39χρονος Μακρόν , περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί μπροστά από ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.

Oι δύο άνδρες είχαν συνομιλία 20 λεπτών στο γραφείο του προέδρου, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο έγινε η αποκάλυψη κρατικών μυστικών στον διάδοχό του Ολάντ, με παράδοση και των κωδικών των πυρηνικών όπλων.

Στη συνέχεια, ο Εμανουέλ Μακρόν εκφώνησε το πρώτο διάγγελμα στο γαλλικό λαό ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και διόρισε τον 44χρονο Αλεξίς Κολέ, πρώην αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στη θέση του προσωπάρχη.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στις 17.00 στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα τον υποδεχθεί η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

Η Μπριζίτ Μακρόν, η σύζυγος του εκλεγμένου προέδρου της Γαλλίας, έφθασε σήμερα στις 09:50 στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, δέκα λεπτά πριν από τον σύζυγό της, για να παρευρεθεί στη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν,  έχει δηλώσει επανειλημμένα πως επιθυμεί να δημιουργήσει μια επίσημη θέση Πρώτης Κυρίας. Μέχρι τώρα οι σύζυγοι των προέδρων δεν είχαν κάποιο επίσημο καθεστώς, παρόλο που διέθεταν συνεργάτες.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα διοριστεί σήμερα Δευτέρα και η νέα κυβέρνηση της χώρας μεθαύριο Τρίτη, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στον εκλεγμένο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Πριν από μία εβδομάδα ο ανεξάρτητος κεντρώος Μακρόν κέρδισε με 66% των ψήφων τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν. Σχεδόν 1.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες ενισχύουν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την παράδοση της προεδρίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει ως αντάλλαγμα την αλληλεγγύη της. Εάν αποτύχει ο Μακρόν με τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία τότε διαφαίνεται η Λεπέν και με αυτήν πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ελάχιστο χρόνο θα διαλυθεί», καταλήγει το άρθρο του «Spiegel».

«Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν σύντομα ακόμα περισσότεροι Ευρωπαίοι απαυδήσουν από την λιτότητα, εάν ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα σύστημα ποδηγέτησης, το οποίο πρέπει να διαλυθεί. 

Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται να συμβεί», γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Spiegel» με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γάλλου Προέδρου και καταγγέλλοντας τη στάση του Βερολίνου.

Ο Μακρόν ορίζει σήμερα Πρωθυπουργό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναχωρήσει για το Βερολίνο μετά τον διορισμό πρωθυπουργού, όπου θα συναντηθεί με την Άγγελα Μέρκελ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ορίζει σήμερα τον πρωθυπουργό της κυβέρνησής του, με τον Εντουάρ Φιλίπ να δίνεται ως φαβορί, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, δίνοντας προτεραιότητα στον γαλλο-γερμανικό άξονα και την Ευρώπη.

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν που ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του και έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας , θα ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που επέλεξε για να ηγηθεί της πρώτης του κυβέρνησης.

Το όνομα του 46 χρονου Εντουάρ Φιλίπ, βουλευτή και δημάρχου της Χάβρης που προέρχεται από το κόμμα Les Republicains και θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του Αλέν Ζιπέ, κυκλοφόρησε μετ΄επιτάσεως το σαββατοκύρικαο.

Η επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιφορτισθεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εντός των προσεχών 48 ωρών, θα είναι κρίσιμη για τον νεαρό πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να πείσει ότι έχει την ικανότητα να συνενώσει γύρω από το «ούτε δεξιό, ούτε αριστερό» πρόγραμμά του και να επιδιώξει την διαμόρφωση πλειοψηφίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου.

Ο διορισμός πρωθυπουργού που θα προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία.

Το χρονικό όριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι στις 19 Μαΐου, αλλά το κίνημα La Republique en Marche! του Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει το σύνολο των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των πρώτων 428 ονομάτων.

Ευρωπαϊστής
Στο Ματινιόν, το επιτελείο του Μπερνάρ Καζνέβ έχει κάνει τις προετοιμασίες ώστε η μεταβίβαση των εξουσιών να μπορεί να γίνει εντός της σημερινής ημέρας, δήλωσε πηγή της ομάδας του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναχωρήσει στην συνέχεια για το Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό για τον θερμό ευρωπαϊστή, ο οποίος, την ώρα του Brexit και της ανόδου του εθνικισμού, υποσχέθηκε να εργασθεί για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε κρίση.

«Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη από την Γαλλία», δήλωσε χθες κατά την ομιλία του κατά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

«Η Ευρώπη που έχουμε ανάγκη θα αναμορφωθεί και θα επανεκκινήσει…Έχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη περισσότερο αποτελεσματική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική διότι είναι το εργαλείο της ισχύος και της κυριαρχίας μας. Θα εργασθώ γι΄αυτό», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Άγγελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν τον Μάρτιο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα τον υποδεχθεί σήμερα για δείπνο, έπειτα από μία συνομιλία που έχει ορισθεί για τις 17.30 τοπική ώρα και την συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν η πρώτη ξένη ηγέτης που τον συνεχάρη τον βράδυ της νίκης του επί της Μαρίν Λεπέν, στις 7 Μαΐου. Φέρει τις ελπίδες «εκατομμυρίων» Γάλλων, Γερμανών και Ευρωπαίων», είχε πει τότε.

Αρχηγός του στρατού
Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε τις πρώτες ώρες της προεδρικής του θητείας σε μία συμβολική κίνηση: μία επίσκεψη, μακριά από μικρόφωνα και κάμερες, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι, για να βρεθεί στο πλευρό βαριά τραυματισμένων στην μάχη γάλλων στρατιωτών.

Είναι μία κίνηση που απευθύνεται προς τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε θέατρα επιχειρήσεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος επέλεξε να ανεβεί την Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων επιβαίνοντας σε στρατιωτικό όχημα, σε ένα ισχυρό συμβολισμό με φόντο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπιση των τζιχανιστών τρομοκρατών.

Μετά το Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, όπως υποσχέθηκε πριν από την εκλογή του. Στην πρώτη του ομιλία χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε τον «τεράστιο ρόλο» της Γαλλίας, η οποία «οφείλει να διορθώσει τις υπερβάσεις της πορείας του κόσμου και να φροντίσει για την ελευθερία».



Δεν υπάρχουν σχόλια: