12 Μαΐου, 2017

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΡΑΚΚΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ξεκινήσουν σύντομα την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκκα, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και de facto πρωτεύουσας του «χαλιφάτου», αναμένοντας πως ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ θα τους παράσχει εξοπλισμό, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, καθώς θα προχωρά η επιχείρηση.

«Θα γίνει το επόμενο διάστημα. Δεν μπορώ να πω ακριβώς πότε, πιστεύω ότι θα εισέλθουμε και θα καταλάβουμε την πόλη στις αρχές του καλοκαιριού», δήλωσε ο διοικητής των SDF, Αμπντούλ Κάντερ Χαβντέλι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τάμπκα, την οποία κατέλαβαν πρόσφατα οι αραβοκουρδικές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και μια διοικητής του συνασπισμού, η Ρόζντα Φέλατ: «Μετά την απελευθέρωση της Τάμπκα βρισκόμαστε στην τέταρτη φάση (της μάχης της Ράκκας), η επίθεση εναντίον της οποίας θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού», επεσήμανε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

«Φυσικά μόλις αρχίσουμε να εισερχόμαστε στη Ράκκα, όπως μας υποσχέθηκε ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός, θα υπάρξει υποστήριξη με τη μορφή ειδικών όπλων, τεθωρακισμένων και άλλου» εξοπλισμού, πρόσθεσε ο Χαβντέλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όπλα που έχει εγκρίνει η Ουάσιγκτον για την κουρδική πολιτοφυλακή, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι μέλος των SDF, δεν έχουν φτάσει ακόμη. «Πιστεύω ότι αυτά τα όπλα ή αυτή η υποστήριξη θα έρθουν σύντομα», τόνισε.

Χάνουν έδαφος οι τζιχαντιστές
Οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας προχωρούν σε εκκαθάριση ναρκοθετημένων ζωνών από τους τζιχαντιστές στην Τάκμπα, δυτικά από την πόλη Ράκκα.

Στις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή συμμετέχουν κι Άραβες μαχητές.
«Χρειάζεται ακόμη να απελευθερώσουμε τη Ράκκα και την Ντέιλ Ελ Ζουρ», λέει ένας μαχητής των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας.

Ταυτόχρονα μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται από τον στρατό της Συρίας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από τις εν εξελίξει μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους τζιχαντιστές στη Χομς.

Ο στρατός της Συρίας πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και πλήγματα με βαρύ οπλισμό κατά των δυνάμεων του ΙΚΙΛ, εντατικοποιώντας τις επιχειρήσεις.Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ελέγχουν τρία νέα μέτωπα στ’ ανατολικά της Χομς.


Δημοσίευση σχολίου