10 Μαΐου, 2017

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Οι γαλλικές διωκτικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την διαρροή στο διαδίκτυο χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του εκλεγμένου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τόνισε σήμερα μια δικαστική πηγή.

Την έρευνα διεξάγει η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας του Παρισιού και επικεντρώνεται στην «δόλια πρόσβαση σε αυτόματο σύστημα δεδομένων και την παραβίαση του απόρρητου της αλληλογραφίας», όπως εξήγησε η πηγή.

Η κρατική υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (ANSSI) ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας της έχει ζητήσει να της παρέχει τεχνική υποστήριξη για την διερεύνηση της κυβερνοεπίθεσης.

Ένας ανώνυμος χρήστης ανήρτησε στον ιστότοπο 4chan το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν την λήξη της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, έναν τεράστιο όγκο από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του Μακρόν και η διαρροή εξαπλώθηκε ταχέως στο Twitter και το Facebook. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε προειδοποιήσει λίγο μετά πως κάθε δημοσίευση σχετικά με την διαρροή των εγγράφων μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις.

Το κόμμα του Μακρόν σε ανακοίνωσή του τόνισε τα αρχεία που διέρρευσαν αποκάλυπταν μόνο την ομαλή λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τα αυθεντικά έγγραφα αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».

Σήμερα, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Μάικ Ρότζερς, κατηγόρησε την Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την διαρροή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Γαλλία για ρωσική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, πριν την διαρροή των εγγράφων.

“Επικοινωνήσαμε με τους Γάλλους ομολόγους μας...και τους προειδοποιήσαμε: Κοιτάξτε, παρακολουθούμε τους Ρώσους. Βλέπουμε ότι παρεισφέρουν στις υποδομές σας”, τόνισε ο Ρότζερς στους Αμερικανούς βουλευτές στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε με τον όρο “υποδομές”. 

Η Αμερικανική εταιρεία ασφαλείας του κυβερνοχώρου Flashpoint είχε αναφέρει αργά την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι μια πρώτη εξέταση της κυβερνοεπίθεσης υπέδειξε ότι μια ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, που φέρει τον τίτλο APT 28, και η οποία συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU, ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω από την διαρροή.

Εντούτοις, η Flashpoint δεν έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό της. Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν. Αναλυτές ενός ερευνητικού εργαστηρίου των ΗΠΑ, του The Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab.

Είχαν αναφέρει το Σάββατο πως το αρχικό tweet με το hashtag #MacronLeaks που έγινε viral, αναρτήθηκε πρώτα από τον Τζακ Ποσόμπιεκ, έναν συντάκτη του ακροδεξιού ειδησεογραφικού οργανισμού The Rebel. Το αρχικό tweet του Ποσόμπιεκ έφτασε τα 47,000 tweets σε τρεισήμισι ώρες.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: