14 Μαΐου, 2017

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΖΑΜΙ

 

Οι προσπάθειες κύκλων της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά, μνημείο της Χριστιανοσύνης, σε τζαμί όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει αλλά το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται.

Με αφορμή την 564η επέτειο (στις 29 Μαΐου) από την Άλωση της Πόλης, εκατοντάδες πιστοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στις 04.00 το πρωί σήμερα μπροστά από την Αγία Σοφία για να προσευχηθούν και να ζητήσουν για άλλη μια φορά ο ναός που σήμερα αποτελεί μουσείο να γίνει τζαμί.

Μετά από έκκληση του 'Ιδρύματος Νεολαίας της Ανατολίας με αφίσα που έχει κατακλύσει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, οι πιστοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία, προσευχήθηκαν σε ειδική πλατφόρμα που είχε στηθεί φέτος και διάβασαν στίχους του κορανίου.

Η αφίσα έγραφε: «Το σύμβολο της άλωσης, στην Αγιά Σοφιά. Προσευχή. Έλα με την ίδια συγκίνηση. Για να λειτουργήσει ξανά η Αγιά Σοφιά σαν τζαμί». Ο αρχηγός των συγκεντρωμένων, Σαλίχ Τουρχάν, βγάζοντας λόγο προς τους συγκεντρωμένους είπε:

«Αυτή η μάχη δεν είναι μια μάχη μόνο των πιστών αδελφών μας στην Κωνσταντινούπολη. Από χθες ήρθαν αδελφοί μας για να γεμίσουμε το χώρο εδώ από το Βαν, το Χακάρι, το Τούντζελι, το Αρνταχάν, το Ντιγιάρμπακιρ, το Γκαζιαντέπ, τα Άδανα και από τους 81 νομούς της Τουρκίας.

Δεν είναι μόνο μία μάχη με αίτημα να ακουστεί η προσευχή από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, γιατί 'τα γύρω τζαμιά μας είναι γεμάτα και δεν υπάρχει άλλος χώρος για προσευχή, επομένως να ακουστεί η προσευχή και από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας'. 

Για εμάς η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο που ανήκει στο Σουλτάνο τον κατακτητή, είναι μία μάχη που βασίζεται στο δίκαιο. Αλλιώς αν δεν ακουστούν οι ιαχές μας 'ο Αλλάχ είναι μεγάλος' από τους μιναρέδες του τεμένους της Αγίας Σοφίας, η Αγία Σοφία είναι απλά για εμάς ένα κτίριο από πέτρα και χώμα και τίποτα άλλο».

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «Να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία» Μετά την προσευχή τους, τις πρώτες πρωινές ώρες διαλύθηκαν.

Την περσινή χρονιά χιλιάδες μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί στον εξωτερικό χώρο του μνημείου της Χριστιανοσύνης και φώναζαν συνθήματα «σπάστε τις αλυσίδες να ανοίξει η Αγιά Σοφιά».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι διοργανωτές υποκινούνται από το καθεστώς Ερντογάν μιας και όπως έγραφαν εφημερίδες που πρόσκεινται στον τούρκο πρόεδρο, υπήρχε η σκέψη να παρευρεθεί για να προσευχηθεί εκεί την Μεγάλη Παρασκευή. Κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: