06 Μαΐου, 2017

ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Αυστρία και Γερμανία ξεκαθάρισαν σήμερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε Τούρκους υπηκόους που ζουν στις δύο χώρες, να ψηφίσουν εντός των εδαφών τους σε ενδεχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα με θέμα την επαναφορά της θανατικής ποινής, μέτρο που πρότεινε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αυστριακή επικράτεια, "καθώς θα ήταν εναντίον όλων των πεποιθήσεών μας, εναντίον όλων των αξιών μας" και μία απαγόρευσή που καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στην περίπτωση που η Τουρκία απευθύνει ερώτημα προς την Αυστρία ως προς ένα δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή, θα υπάρξει ένα επίσημο "όχι", όμως οι Τούρκοι που ζουν στην Αυστρία μπορούν φυσικά να μεταβούν στην Τουρκία και να ψηφίσουν εκεί.

Ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι θα είναι δύσκολο να παρεμποδιστεί η διανομή προπαγανδιστικού υλικού υπέρ της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ή η εμφάνιση πολιτικών που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της.

Όπως τόνισε ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, μία τέτοια απαγόρευση είναι εφικτή από το διεθνές δίκαιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε μία χώρα, βασιζόμενη στην εδαφική της ακεραιότητα, να απαγορεύσει τη διενέργεια ενός ξένου δημοψηφίσματος στην επικράτειά της.

Σε μια αντίστοιχη κίνηση, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, διεμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί στους Τούρκους να ψηφίσουν στο έδαφος της Γερμανίας σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

«Είναι πολιτικά αδιανόητο το ότι θα εγκρίναμε μια τέτοια ψηφοφορία στη Γερμανία για ένα μέτρο το οποίο αντίκειται στον θεμελιώδη νόμο μας και τις ευρωπαϊκές αξίες», ξεκαθάρισε ο Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Δημοσίευση σχολίου