10 Μαΐου, 2017

ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

 

Κυβερνητική αλλαγή με γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ανατολική Ασία σηματοδοτεί η νίκη του κεντροαριστερού Μουν Τζε Ιν στις προεδρικές εκλογές της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το κοινό exit poll των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων, ο 64χρονος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος λαμβάνει το 41,4% των ψήφων έναντι 23,3% του συντηρητικού Χονγκ Τζουν Πίο και 21,8% του κεντρώου Αν Τσεόλ Σου.

Η νίκη του Μουν σηματοδοτεί την είσοδο της Νότιας Κορέας σε νέα πολιτική εποχή, ύστερα από 10 χρόνια διακυβέρνησης από τη συντηρητική παράταξη που τέλειωσαν άδοξα, με την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκεούν Χιε έπειτα από σειρά οικονομικών σκανδάλων και χιονοστιβάδα λαϊκών διαδηλώσεων. 

Η Παρκ θα δικαστεί αυτό τον μήνα για δωροδοκία, εκβιασμό και άλλες κατηγορίες διαφθοράς, που επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Δίπλα της, στα εδώλια των κατηγορουμένων, θα βρεθεί και ο επικεφαλής της πολυεθνικής Samsung, γεγονός που υπογραμμίζει την ενδημική διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα περίφημα chaebol, τα γιγαντιαία πολυκλαδικά-πολυεθνικά μονοπώλια που ελέγχονται από πανίσχυρες οικογένειες της Νότιας Κορέας.

Το άστρο του Μουν άρχισε να ανεβαίνει τη δεκαετία του 1970, όταν, φοιτητής της Νομικής τότε, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση εναντίον του δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χιε, πατέρα της καθαιρεθείσας προέδρου και σύμμαχου των ΗΠΑ.

Εξαιτίας αυτής της δράσης του, ο Μουν πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή, ενώ στη συνέχεια, ως δικηγόρος, συνέχισε επί δεκαετίες να πρωτοστατεί στους αγώνες για τις πολιτικές ελευθερίες. 

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο Μουν είχε χάσει με μικρή διαφορά από την Παρκ, ενώ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ειρηνικών κινητοποιήσεων για την καθαίρεσή της, μετά τις βαρύτατες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα. Στις πρώτες δηλώσεις, μετά την οριστικοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Μουν δήλωσε ότι θα εργασθεί για τη μεταρρύθμιση και την εθνική ενότητα. 

Στην προεκλογική περίοδο είχε δεσμευθεί για ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την πολιτική εξουσία, όπως και για μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης προς όφελος των πιο αδύναμων, με γενναία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι η χώρα του οφείλει να διαδραματίσει πιο ενεργητικό ρόλο για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, αντί να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή των ΗΠΑ και της Κίνας.

Εχοντας διατελέσει προσωπάρχης του πρώην προέδρου Ρο Μου Χιουν, ο οποίος ακολούθησε πολιτική ανοικτών θυρών και οικονομικών σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, ο Μουν εννοεί να ακολουθήσει ανάλογη πορεία, παρά την αντίθεση των συντηρητικών, που αμφισβητούν τον πατριωτισμό του.

Γενικότερα, ο νέος πρόεδρος τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις για την αντιπυραυλική ασπίδα THAAD, που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην περιοχή.

Στο τελευταίο βιβλίο του, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, επιμένει ότι η Νότια Κορέα «πρέπει να μάθει να λέει όχι» στις ΗΠΑ, όταν αυτό επιβάλλει το εθνικό της συμφέρον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: