03 Μαΐου, 2017

ΕΡΙΞΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΕ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) επιτέθηκε για μια ακόμη φορά με χημικά όπλα στις ιρακινές δυνάμεις που την έχουν περιορίσει και πολιορκούν στη βορειοδυτική Μοσούλη.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, την Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος έριξε χημικά αέρια στα νοτιοδυτικά της Μοσούλης κατά στρατιωτών και αμάχων. Πηγή που μίλησε στο ρωσικό Sputnik ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές έριξαν μιας μορφής αέριο μουστάρδας στη συνοικία Αλ Σαούρα. 

Από τη δηλητηριώδη επίθεση, δύο μεσήλικες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της κουρδικής πρωτεύουσας Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές χημικά όπλα. 

Η επίθεση που πραγματοποίησαν την Κυριακή είναι η όγδοη στη σειρά, στην πολιορκία της Μοσούλης, που είχε στόχο και αμάχους.Η προηγούμενη φορά που έριξαν χημικά ήταν στις 22 Απριλίου, πάλι στη συνοικία Αλ Σαούρα, σκοτώνοντας έξι αμάχους και τραυματίζοντας 12.

Πάντως το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να έχει μικρότερες ποσότητες χημικών όπλων από όσες αρχικά πιστευόταν, αφού οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει δεν επαληθεύουν τα δημοσιεύματα πριν ξεκινήσει η επιχείριση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, όπου αναφέρονταν μεγάλες ποσότητες χημικών που είχαν παρασκευαστεί στο Πανεπιστήμιο της πόλης.

Ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου η Μοσούλη θα έχει ελευθερωθεί από το Ισλαμικό ΚράτοςΠάντως ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολιορκία της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού του Ιράκ.

Παρά την πεισματική αντίσταση των τρομοκρατών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, καταγάγουν συνεχείς νίκες. «Η μάχη θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις εβδομάδες» εκτιμά ο Ιρακινός στρατηγός.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει τον έλεγχο των περισσότερων συνοικιών της πόλης και πλέον, οι δυνάμεις του περιορίζονται στις βορειοδυτικές γειτονιές κοντά στην Παλιά Πόλη. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, αυτή τη στιγμή, περίπου 400.000 κάτοικοι της Μοσούλης στερούνται βασικών ειδών, όπως νερό και τρόφιμα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει ως στόχο την απελευθέρωση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και πρωτεύουσας της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή, που καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 ύστερα από δέκα μόλις ημέρες μάχης.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: