13 Μαΐου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Ως «επίθεση» του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Γερμανία θεωρείται η έκθεση του ΔΝΤ για τη γερμανική οικονομία.  Η έκθεση, μέρος της οποίας έχει διαρρεύσει ενώ ολόκληρη θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, καταλογίζει στη Γερμανία μια οικονομική πολιτική κοινωνικών ανισοτήτων, με υπέρογκα πλεονάσματα και διόγκωσης των χρεών των πιο αδύναμων χωρών, όπως της Ελλάδας. 

Παράγοντες από τις Βρυξέλλες δηλώνουν βέβαιη ότι η έκθεση είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Τραμπ προς το Βερολίνο, άλλωστε από την αρχή της προεδρίας του είχε ασκήσει κριτική στη γερμανική οικονομία. 

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία επηρεάζουν και την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος. Η πορεία του χρέους της χώρας μας, επηρεάζει την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς το μήνυμα του ΔΝΤ για τις αδύναμες οικονομικά χώρες είναι ξεκάθαρο. 

Ωστόσο, ελλοχεύει ένας νέος κίνδυνος. Η παραμονή του Ταμείου στην Ευρώπη και την Ελλάδα κάνει τον Σόιμπλε κυρίαρχο να ασκήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του, ειδικά λίγους μήνες πριν τις εκλογές. 

Από την άλλη, η πολιτική που ασκεί η Γερμανία θέτει σε κίνδυνο εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα παγκοσμίως, προκαλώντας προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσει η Ουάσιγκτον.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: