13 Μαΐου, 2017

ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΕΥΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσε δύο όρους και προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος για μια νέα Γενεύη, αν γίνουν αποδεκτές δύο τουλάχιστον προϋποθέσεις:

Πρώτον, να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και να διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεύτερον και σημαντικότερο, να είναι έτοιμη η Τουρκία να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος διερωτήθηκε ωστόσο αν η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ή αν απλώς «θα πάμε για να δημιουργήσουμε προσδοκίες στον κόσμο και στο τέλος να επανέλθουμε πίσω χωρίς αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου το οποίο – όπως είπε – θα είναι «χειρότερο από μία καλά προετοιμασμένη συνάντηση». «Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να εξευρεθεί λύση, όχι να εξευρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου» υπέδειξε.

Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το βράδυ της Πέμπτης, αν και κράτησε τέσσερις ώρες περίπου δεν επέφερε οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι ότι στις 17 του μήνα, την ερχόμενη Τετάρτη δηλαδή, κατά την τελευταία προγραμματισθείσα συνάντηση αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης, θα προβούν σε μια επανεκτίμηση της κατάστασης.

Ενδεικτική για το πού βρίσκονται τα πράγματα στο Κυπριακό ήταν η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Είπε χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα ήταν καλύτερο από τα αποτελέσματα».

Ακόμα μια ένδειξη του ότι δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα αποτελεί και το γεγονός ότι συμφωνήθηκε όπως «οι διαπραγματευτές συνεχίσουν να ανιχνεύουν το πώς μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις».

Ανέφερε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα κεφάλαια του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, καθώς και του τι θα γίνει την πρώτη ημέρα, εφόσον εξευρεθεί λύση.

«Ήταν μια εκτεταμένη συζήτηση για σωρεία θεμάτων. Η συμφωνία είναι ότι θα συνεχίσουν οι διαπραγματευτές να ανιχνεύουν περαιτέρω πώς μπορεί να επιτευχθούν συγκλίσεις και θα γίνει και επανεκτίμηση της όλης πορείας στις 17 του μηνός» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σ’ ότι αφορά τα περί νέων ιδεών που είχε μιλήσει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι βούληση και όχι νέες ιδέες.

Σύγκλιση απόψεων με κοινοτικό αξιωματούχο.
Στο μεταξύ, σύγκλιση απόψεων για το σημαντικό όγκο δουλειάς που πρέπει να γίνει από τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άρση, μετά τη λύση του Κυπριακού, της αναστολής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου. 

Στις περιοχές που δεν ελέγχονται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε κατά τη νέα συνάντηση, το πρωί της Παρασκευής, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maarten Verwey.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον κοινοτικό αξιωματούχο για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και συζήτησε μαζί του για τις εργασίες της ad hoc Επιτροπής για θέματα ΕΕ που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία και το ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Μετά τη συνάντηση ο κ. Verwey δεν προέβη σε δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης του 2003 έχει ανασταλεί η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στις περιοχές όπου η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: