09 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (9/5/2017)

 

Ελλάδα:Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το τελευταίο προσχέδιο του Μνημονίου, στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές και το οποίο έφερε στη δημοσιότητα δημοσιογράφος της εφημερίδας Handelsblatt.

«Όσα βγαίνουν στο φως για το τέταρτο Μνημόνιο, αφαιρούν ακόμη και το "φύλο συκής" από την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης» τονίζει. Νέο σύμμαχο για το χρέος φαίνεται ότι αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ευελπιστεί σε μια ταχύτατη υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν, η οποία σύμφωνα με την Πειραιώς, έχει σημαντικές ομοιότητες με το πρόγραμμα της ΝΔ. Κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους δανειστές ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

To υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας, εν αναμονή της κατάθεσης νομοσχεδίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών.

Κόσμος:Αρχικά διεκδίκησε το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία. Απέτυχε και δήλωσε ότι στηρίζει Μακρόν για το Μέγαρο των Ηλυσίων. Τώρα δηλώνει έτοιμος να στηρίξει και το κόμμα του νέου προέδρου εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών. Ο λόγος για τον τέως πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Οι τοπικές εκλογές της Ρηνανίας Βεστφαλίας έφεραν τη Μέρκελ στο Bad Godesberg κοντά στη Βόννη, όπου ξεκίνησε ως υπ. Περιβάλλοντος. Για να μιλήσει για προβλήματα καθημερινά. Εμείς την παρακολουθήσαμε κατά πόδας.

Ο Εμ. Μακρόν δεν έχει χρόνο για πανηγυρισμούς. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα, πρέπει να παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο και να δρομολογήσει τις πρώτες αποφάσεις.

Περιστατικό που σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά ο σταθμός του Μετρό Gare du Nord, στο Παρίσι. Λίγες ώρες αργότερα, ο σταθμός δόθηκε και πάλι σε λειτουργία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Νοτίου Κορέας μετά την καθαίρεση της Παρκ Γκέουν Χιούε για οικονομικά σκάνδαλα. Φαβορί ο Μουν Τζάε-Ιν, ο οποίος είχε χάσει τη μάχη το 2012 από την τέως πρόεδρο.

Οικονομία: Ανοίγει ξανά η κουβέντα για χαλάρωση των capital controls μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν διαρροές καταθέσεων. Ένα από τα μέτρα που προβλέπονται είναι η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων.

Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 92.132 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για τον Απρίλιο του 2017. Πλειοψηφία για τις θέσεις μόνιμης απασχόλησης.

Προσχέδιο της τελικής συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών δημοσιεύει η Handelsblatt, ενώ παράλληλα παραθέτει έγγραφο του ΔΝΤ για τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη διασφάλιση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Στη δημοσιότητα ήλθε το τελευταίο προσχέδιο του Μνημονίου στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές. Το κείμενο των 53 σελίδων ανέβασε στο Twitter δημοσιογράφος της εφημερίδας Handelsblatt. Σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Αθλητισμός:H Γιουβέντους υποδέχεται σήμερα, Τρίτη, στο Τορίνο τη Μονακό και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση στον τελικό, μετά τη νίκη της με 2-0 στο πρώτο ματς του πριγκιπάτου.

Η Τσέλσι έκανε το καθήκον της με υποδειγματικό τρόπο, νίκησε 3-0 τη Μίντλσεμπρο στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και, ουσιαστικά, προβάρει από σήμερα το κοστούμι της πρωταθλήτριας, αφού αύξησε τη διαφορά από τη δεύτερη Τότεναμ στους 7 βαθμούς.

Ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ θα αναμετρηθούν στην Τούμπα στην πρεμιέρα των πλέι οφ του πρωταθλήματος της super league στις 14 Μαϊου, μετά από την κλήρωση που πραγματοποίησε σήμερα η διοργανώτρια αρχή. Στο 2ο παιχνίδι παίζουν Πανιώνιος και Παναθηναϊκός στη Νέα Σμύρνη. Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στα πλέι οφ με 2 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός με 1β, ενώ ΑΕΚ και Πανιώνιος με 0 βαθμούς.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ επέβαλε ποινή αποκλεισμού της έδρας του Ολυμπιακού για μία αγωνιστική και πρόστιμο 30.000 ευρώ για τη συμπεριφορά του Φρανσουά Μοντεστό στον αγώνα ρεβάνς με την ΑΕΚ για τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, τιμώρησε τον Γάλλο αθλητικό διευθυντή της πειραϊκής ομάδας με απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο για 15 μήνες, ενώ επέβαλε πρόστιμο 25.000 ευρώ στην ΑΕΚ για τη συμπεριφορά των οπαδών της στον ίδιο αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι», αλλά και ο Μοντεστό αναμένεται να καταθέσουν έφεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: