07 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (7/5/2017)

 

Ελλάδα:Περισσότεροι από 15.000 ποδηλάτες θα συμμετάσχουν την Κυριακή στον 24ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας. Η εκκίνηση θα δοθεί επί της Λ. Αμαλίας, μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, στις 10 το πρωί και 10:15 για τις διαδρομές των 13χλμ και 3,5χλμ αντίστοιχα. Λόγω της διεξαγωγής του Ποδηλατικού Γύρου θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Την ανάγκη να αντιστραφεί άμεσα η αρνητική εικόνα της μετανάστευσης των χιλιάδων νέων της πατρίδας μας στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το Σάββατο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των γραφείων της ΟΝΝΕΔ.

«Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο στο ίδιο έργο θεατές. Αυτό της διαδοχής κυβερνήσεων και ανθρώπων που ό,τι και αν έλεγαν, ό,τι και αν φώναζαν, πότε στο Ζάππειο, πότε στη Θεσσαλονίκη, πότε αγκαλιά με τους Αγανακτισμένους της Πλατείας, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στον τόπο. Πάρα μόνο να διχάσουν.

Μια νέα, εθνική γραμμή συνεννόησης είναι αναγκαία» διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, σε συνέντευξή στο Βήμα της Κυριακής, τονίζει ότι είναι αμερικανικό συμφέρον να μπει η Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά τονίζει ότι το βάρος και η ευθύνη ανήκουν στον πρωθυπουργό. 

Θετικά βλέπει τη χρονική επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα. Ένας 32χρονος έχασε το Σάββατο τη ζωή του, κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξιο στην περιοχή της Παναγοπούλας, στην Αχαΐα.

Κόσμος:Ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και συμφώνησαν ότι η πολιτική κρίση που συγκλονίζει την χώρα πρέπει να διευθετηθεί σύντομα και με ειρηνικό τρόπο, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Μια γαλλίδα βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Κορίν Ερέλ, 50 ετών, πέθανε ξαφνικά χθες βράδυ έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας συγκέντρωσης υπέρ του κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν στη Βρετάνη, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Περίπου 50.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους την Κυριακή στο Ανόβερο στη βόρεια Γερμανία, εξαιτίας επιχείρησης εξουδετέρωσης βομβών που χρονολογούνται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης -η δεύτερη μεγαλύτερη στη Γερμανία- και θα επηρεάσει το 1/10 του πληθυσμού της πόλης.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία έχουν αποκαλύψει το βαθύ χάσμα στη γαλλική κοινωνία, το οποίο -όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του β' γύρου- δύσκολα θα επουλωθεί. Οι Γάλλοι καλούνται να δώσουν απάντηση στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν, με τον πρώτο να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και να καταγγέλλει κυβερνοεπίθεση την παραμονή των εκλογών. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία, 50.000 αστυνομικοί στους δρόμους.

Οικονομία:Καθολικό και πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου έχουν κηρύξει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αντιδρώντας, όπως αναφέρουν, στην ουσιαστική απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την Ελλάδα εμφανίζεται ο Β. Σόιμπλε. Σε συνέντευξη στην Passauer Neue Presse δηλώνει ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα και ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, με μικρά βήματα, καρπούς.

«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Εμανουέλ Μακρόν, στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τονίζοντας ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αντεπίθεση στο μέτωπο της ρευστότητας με καμπάνιες προσέλκυσης καταθέσεων ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες, με ορόσημο την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταργήσει σύντομα τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, η οποία διαρκεί από το 2009, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αθλητισμός:Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν ήταν για άλλη μια φορά καθοριστικός για τη Γιουβέντους, καθώς ισοφάρισε στις καθυστερήσεις για τη «βέκια σινιόρα» και τη γλίτωσε από μια οδυνηρή εντός έδρας ήττα απέναντι στη συμπολίτισσα Τορίνο, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1. Η Νάπολι επικράτησε εύκολα εντός έδρας με 3-1 της Κάλιαρι, στην αναμέτρηση που «άνοιξε την αυλαία» της 35ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος.

Μια νίκη στους τρεις εναπομείνατες αγώνες της χρειάζεται πια η Μονακό για να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Γαλλία, μετά το εύκολο τρίποντο που πήρε στην έδρα της Νανσί επικρατώντας με 3-0 και ανοίγοντας τη διαφορά από την Παρί στους τρεις βαθμούς, έχοντας και παιχνίδι λιγότερο. Η Παρί Σεν Ζερμέν διέλυσε με 5-0 εντός έδρας την Νανσί, σε αναμέτρηση για την 36η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος.

Για 5η φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, καθώς στον τελικό που διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό στάδιο και σημαδεύθηκε από σοβαρά επεισόδια πριν την έναρξη, νίκησε 2-1 την ΑΕΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε στο 24' με τον Μπίσεβαρ, η Ένωση ισοφάρισε στο 26' με τον Χριστοδουλόπουλο και ο Ενρίκε στο 81' από εμφανή θέση οφ σάιντ έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ. Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ νικά την ΑΕΚ σε έναν τελικό.

Η Ντόρτμουντ ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι με τη Χοφενχάιμ για την τρίτη θέση της βαθμολογίας στην Bundesliga, η οποία δίνει το «εισιτήριο» για τους ομίλους του νέου Τσάμπιονς Λιγκ. 

Η ομάδα του Τόμας Τούχελ επικράτησε με 2-1 και «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση του πίνακα, έχοντας πλέον προβάδισμα δύο βαθμών έναντι της σημερινής αντιπάλου της. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης (σ.σ. παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα στο 53΄) με την Μπορούσια.

Η Μπαρτσελόνα επικράτησε εύκολα με 4-1 της Βιγιαρεάλ στο «Καμπ Νου» σε αναμέτρηση για την 36η αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Για ακόμα μια φορά η τριπλέτα Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ ήταν αυτή που «καθάρισε» για την Μπάρτσα. 

Σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση της τρίτης θέσης της βαθμολογίας, η οποία δίνει το «εισιτήριο» για τους ομίλους του νέου Champions League, απέκτησε η Ατλέτικο Μαδρίτης που νίκησε 1-0 την Εϊμπάρ στο πλαίσιο της 36ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: