04 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (4/5/2017)

 

Ελλάδα:«Βήμα εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια» χαρακτήρισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη την προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές.

Η ίδια υπογράμμισε πως αποτράπηκε η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ και πως μαζί με τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ θα υπάρξουν ισόποσα αντίμετρα. Επίθεση κατά Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο κοινωνικό έργο και την ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της τώρα στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη το πρωί 83χρονος που έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή του Μασταμπά στο Ηράκλειο.

Υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει αυτήν την ώρα στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο. Αναμένεται να γίνει ενημέρωση για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και τη συζήτηση για το χρέος που εκκρεμεί, αλλά και τις πρωτοβουλίες για «την επόμενη ημέρα» ανά υπουργείο.

Με «χαράτσι» ύψους 2.000 ευρώ απειλούνται να επιβαρυνθούν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την εσωτερική διαταγή αλλαγής διακλαδικού κανονισμού στολών. Πλέον καθίστανται υποχρεωτικές για τους στρατιωτικούς δέκα στολές, τις οποίες πληρώνουν από την τσέπη τους.

Κόσμος:Το Μπάκιγχαμ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για όλο το προσωπικό του παλατιού για το μεσημέρι της Πέμπτης. Το γεγονός τροφοδότησε φημολογία για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ή του συζύγου της, του 95χρονου δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου. Ωστόσο, πηγή από το Παλάτι  ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Νέα απόπειρα τήρησης της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ για κατάργηση του Obamacare θα επιχειρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, εκτιμώντας ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν. Η πρώτη απόπειρα απέτυχε παταγωδώς, τώρα όμως θεωρούν ότι με τη νομοθετική προσθήκη που έγινε, θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον δύσπιστοι του κόμματος. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας πυροβόλησαν και σκότωσαν τον υπουργό Δημοσίων Έργων, θεωρώντας -προφανώς από λάθος- ότι ήταν ισλαμιστής μαχητής.

H επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο κεντρώος αντίπαλός της Εμανουέλ Μακρόν συγκρούστηκαν την Τετάρτη για την ασφάλεια, σε ένα έντονο τηλεοπτικό ντιμπέιτ πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή.
Τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες από βάση της αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.

Οικονομία: Βολές κατά του προέδρου της ΝΔ εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή ενός μέρους του μεγάλου πλεονάσματος του 2016 στην ελληνική κοινωνία. Το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για το πώς λειτουργεί η οικονομία και σημειώνει ότι ίσως μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή δεν θα ήταν άσκοπη.

Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος δεν αλλάζει, αν και έχει μείνει από πέρυσι σε εκκρεμότητα η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο. Για το 2018, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξει όνομα, μπορεί να αλλάξει δομή, αλλά θα συνεχίσει να βεβαιώνει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ. Το ίδιο και το 2019. Το 2020, εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, ο ΕΝΦΙΑ θα ψαλιδιστεί κατά 200 εκατ. ευρώ.

Αφαίμαξη 50 δισ. ευρώ υπέστησαν οι συνταξιούχοι από το 2010 με τις 23 μειώσεις στις συντάξεις, ενώ με τα νέα μέτρα θα πληγούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Το χάρτη όλων των 23 περικοπών στις συντάξεις κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, από το 2010 έως σήμερα, καταγράφει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Ανοίγει και πάλι το θέμα των διατηρητέων κτιρίων στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου προχωρά σε αναπομπή προηγούμενης απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, ζητώντας να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις άλλων τριών κτιρίων.

Με αντικείμενο την προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα συνεδριάζει εκτάκτως το EuroWorking Group σήμερα, Πέμπτη. Στη συνεδρίαση θα γίνει αποτίμηση της συμφωνίας, ενώ θα συζητηθούν εκτενέστερα τα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης.

Αθλητισμός:Ο Ντιέγκο Κόστα θα παίξει στην Κίνα την επόμενη σεζόν. Όπως αναφέρει η «El Larguero» και δημοσιεύει επίσης η «Marca», ο επιθετικός της Τσέλσι έχει υπογράψει προσύμφωνο με την Τιαντζίν Κουαντζιάν, ομάδα με προπονητή τον Φάμπιο Καναβάρο και παίκτες Πάτο και Βίτσελ. «Πέταξε έξω» την Μπαρτσελόνα με άνεση, οπότε το 2-0 της Γιουβέντους στο «Λουί Ντε» απέναντι στη Μονακό ήταν λίγο πολύ... αναμενόμενο.

Η «βέκια σινιόρα» ήταν η μεγάλη νικήτρια στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό του Champions League και με δεδομένο ότι η ρεβάνς θα διεξαχθεί στο Τορίνο (9/05) μπορεί από τώρα να σκέφτεται τον τελικό του Κάρντιφ (3/06) και την Ρεάλ Μαδρίτης, που θα είναι εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η αντίπαλός της για το ευρωπαϊκό «στέμμα» μετά το 3-0 επί της Ατλέτικο.

Ο Άγιαξ θα είναι η πρώτη ομάδα που, εκτός θαύματος, θα διεκδικήσει το τρόπαιο του Europa League της τρέχουσας περιόδου. Στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης, που έγινε στο «Άμστερνταμ Αρίνα» και είχε τρομερό ρυθμό και πάρα πολλές ευκαιρίες εκατέρωθεν, η ομάδα του Μπος συνέτριψε με 4-1 την Λιόν και, πλέον, σκέφτεται δικαιολογημένα τον αντίπαλό της στον τελικό της 24ης Μαϊου στο «Friends Arεna» της Στοκχόλμης.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αθώωσε τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, ο οποίος είχε διωχθεί ποινικά από την εισαγγελέα εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου και κατηγορούνταν για ψευδορκία και απόκρυψη στοιχείων στη δίκη για το «μικρό Koriopolis». 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιλάβιος κατηγορείτο ότι κατά την κατάθεσή του ως μάρτυρας στην υπόθεση απέκρυψε την ύπαρξη integrity officer (υπεύθυνος ακεραιότητας) στην Ομοσπονδία, καθώς και τις πειθαρχικές αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2011 για τις τιμωρίες της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου από την Επιτροπή Εφέσεων, για χειραγώγηση αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: