28 Μαΐου, 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ 43 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Ορισμένοι από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους CEO, βρέθηκαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, για κάτι περισσότερο από 24 ώρες, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συσκέφθηκαν μεταξύ τους  και αποχώρησαν το ίδιο αθόρυβα όπως ήρθαν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”, όλα τα παραπάνω συνέβησαν από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι ως  τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, μεταξύ “Μεγάλης Βρετανίας” και Μουσείου της Ακρόπολης, που κινήθηκαν κάτω από απίστευτα μέτρα ασφάλειας και- κυρίως- διακριτικότητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των 43 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι όλοι τους μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχανιών (European Round Table of Industrialists).

Ενός οργανισμού με παρουσία στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερη  αυξημένη επιρροή σε όλα τα κομβικά κέντρα λήψης αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν για να δρομολογήσουν κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη εγχώριου ενδιαφέροντος, αλλά για τη συνεδρίαση  της ολομέλειας του σώματος.

Η  ολομέλεια συγκαλείται δύο φορές το χρόνο, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα, με ατζέντα τις βασικές επιδιώξεις τους:  την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξης και της απασχόλησης , πανευρωπαϊκά.

Βέβαια, η παρουσία τους εδώ και τα δύο, ξεχωριστά, ραντεβού που πραγματοποίησαν με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν σε κάθε περίπτωση μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει  πώς (και εάν) μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Η συνεδρίαση, όσο και οι συναντήσεις τους έγιναν υπό καθεστώς Chatham House Rule. Αυτό απαγορεύει οι παρόντες να χρησιμοποιούν όπως θέλουν τις πληροφορίες που τους αποκαλύπτονται   αλλά και να μην αναφέρονται ποτέ στην πηγή τους ή να μην πουν τίποτα που να μπορεί να την αποκαλύψει. 

Σκοπός είναι να μπορεί να μιλήσει κανείς ελεύθερα. Και έτσι έγινε. Να τονιστεί ότι το ραντεβού με τον πρωθυπουργό έγινε στο πλαίσιο δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο,  δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τις επενδύσεις και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα.

Ακόμα το ζήτημα των capital controls μπήκε στην ατζέντα, καθώς πολλές από τις εδώ θυγατρικές τους αντιμετωπίζουν πολύπλοκες διαδικασίες  για τη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα και ακόμα πιο σύνθετες όταν αφορά επαναπατρισμό κερδών ή μερισμάτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι από  οι 29 από τους 43 ομίλους που βρέθηκαν στην Αθήνα, έχουν μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα. 

Ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να επενδύσουν στην χώρα διαβεβαιώνοντας τους πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο. Το επόμενο πρωί τα μέλη του European Round Table of Industrialists είχαν ραντεβού με το αρχηγό της  ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συνάντηση έγινε ως breakfast στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”. Η συζήτηση είχε τη μορφή ερωταπαντήσεων. Όπως έγινε γνωστό το ενδιαφέρον εστιάστηκε  στις μεταρρυθμίσει και στο πρόγραμμα της ΝΔ. πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν, πόσο ευρείες θα είναι και, κυρίως, πόσο έτοιμη για αυτές είναι η ελληνική κοινωνία. 

Ο σκεπτικισμός για ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις δεν έλειψε. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτό είναι και από τα κεντρικά σημεία των προσπαθειών τους το τελευταίο διάστημα:  

«Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την τρέχουσα πολιτική κρίση μόνον εάν η επόμενη γενιά Ευρωπαίων ενδιαφέρεται για την ΕΕ και είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την περαιτέρω προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου», εκτιμά το European Round Table of Industrialists.

Ευρωπαϊστές οι ίδιοι, θεωρούν πως οι προκλήσεις που δέχεται σε αυτή η συγκυρία η Ευρώπη είναι μεγάλες. Και σε αυτό δεν είναι αμέτοχη ευθυνών η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ειδικότερα μέλη του European Round Table of Industrialists που παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας

Πρόεδρος:
Benoît Potier- Air Liquide

Αντιπρόεδρος:
Vittorio Colao- Vodafone Group

Μέλη:
José María Álvarez-Pallete- Telefónica
Jean-Paul Agon-L’Oréal
Paulo Azevedo-Sonae
Ton Büchner- AkzoNobel
Ben van Beurden-Royal Dutch Shell
Kurt Bock-BASF
Jean-François van Boxmeer-HEINEKEN
Carlo Bozotti-STMicroelectronics
Svein Richard Brandtzaeg- Norsk Hydro
Paul Bulcke- Nestlé
Pierre-André de Chalendar- Saint-Gobain
Jean-Pierre Clamadieu- Solvay
Iain Conn- Centrica
Ian Davis- Rolls-Royce
Rodolfo De Benedetti- CIR
Volkmar Denner- Robert Bosch
Claudio Descalzi- Eni
Wolfgang Eder- voestalpine
Henrik Ehrnrooth- KONE
John Elkann- FCA
Christoph Franz- F. Hoffmann-La Roche
Ignacio S. Galán- Iberdrola
Moya Greene- Royal Mail Group
Timotheus Höttges- Deutsche Telekom
Paul Hermelin- Capgemini
Zsolt Hernádi – MOL
Heinrich Hiesinger- thyssenkrupp
Frans van Houten- Royal Philips
Pablo Isla- Inditex
Leif Johansson- Ericsson
Joe Kaeser- Siemens
Isabelle KocherENGIE
Bruno Lafont- LafargeHolcim
Thomas Leysen- Umicore
Martin Lundstedt- Volvo Group
Bill McDermott- SAP
Nancy McKinstry- Wolters Kluwer
Lakshmi N. Mittal- ArcelorMittal
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος- Τιτάν
Jan du Plessis- Rio Tinto
Patrick Pouyanné- TOTAL
Norbert Reithofer- BMW Group
Stéphane Richard- Orange
Kasper Rorsted- adidas Group
Güler Sabanci- Sabanci Holding
Risto Siilasmaa- Nokia
Tony Smurfit- Smurfit Kappa Group
Ulrich Spiesshofer- ABB
Carl-Henric Svanberg- B
Johannes Teyssen- E.ON
Jacob Wallenberg- Investor AB


Δεν υπάρχουν σχόλια: