27 Μαΐου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (27/5/2017)


Ελλάδα: Χωρίς απάντηση έμεινε από την τουρκική πλευρά το αίτημα του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε να μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες, μετά τη δήλωσή του ότι οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μ.Ακιντζί δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Αγκυρα θέλει σύνοδο για το Κυπριακό χωρίς όρους.

Μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, με μοναδική αποστολή της να κάνει τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις πιο εύκολες και ασφαλείς βρίσκεται πίσω από τη νέα πλατφόρμα κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων Ferryhopper. Η γερμανική κυβέρνηση ζητά τον εντοπισμό των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού. Η Γερμανία «στέκεται στο πλευρό του Λουκά Παπαδήμου αλλά και του ελληνικού κράτους».

Την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη ειδικού θεματικού Συνεδρίου με θέμα «Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο» που διεξάγεται 26 - 27 Μαΐου στην Ιθάκη.

Προσπαθούμε να δώσουμε στον ελληνικό λαό μια βιώσιμη προοδευτική εναλλακτική πρόταση που μπορεί αξιόπιστα να μας βγάλει οριστικά από τα μνημόνια και την κρίση και να δημιουργήσει πραγματική ελπίδα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Κόσμος:Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να δημιουργήσει μία «αίθουσα πολέμου» στο Λευκό Οίκο, με στόχο την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν το ένα μετά το άλλο για τις σχέσεις της Ρωσίας με μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά στον αμερικανό πρόεδρο.

Ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Τραμπ, Τζ.Κούσνερ, είχε τουλάχιστον τρεις επαφές που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά, σύμφωνα με το Reuters.

Στον στενό κύκλο του αμερικανού προέδρου πλέον οι έρευνες του FBI, το οποίο εξετάζει εάν οι Ρώσοι υπέδειξαν στον Κούσνερ ότι η χαλάρωση των κυρώσεων θα συνεπαγόταν ότι ρωσικές τράπεζες θα προσέφεραν χρηματοδότηση σε ανθρώπους που συνδέονται με τον Τραμπ.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η πολεμική αεροπορία της Αιγύπτου εξαπέλυσε την Παρασκευή έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον «στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών» στη Λιβύη μετά την πολύνεκρη επίθεση με θύματα χριστιανούς κόπτες.

Ένα μεγάλο μέρος του δικτύου που εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση του Μάντσεστερ, στις αρχές της εβδομάδας, εξαρθρώθηκε, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Βρετανίας Μαρκ Ρόουλι. Υπό κράτηση παραμένουν εννέα πρόσωπα σχετικά με την υπόθεση.

Οικονομία:Σύμφωνα με τον ESM, το ελληνικό χρέος ενδέχεται, μέχρι το 2060, να φθάσει στο 226% του ΑΕΠ ή να μειωθεί στο 49%. Τα πέντε πιθανά πακέτα για ελαφρύνσεις που εξετάζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, δημοσιεύει η Handelsblatt.

Αναστέλλεται για δύο ακόμη χρόνια, για το 2017 και το 2018, η εφαρμογή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τις προτάσεις της ΡΑΕ για ένα δικαιότερο σύστημα χρέωσης του ρεύματος αναμένει η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι και με τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε ανοδικά το πρώτο τρίμηνο, παραμένοντας, ωστόσο, μέτριος, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο τζίρος. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 778,35 μονάδες, με άνοδο 0,85%. Σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε πτώση 0,74%, ενώ από τις αρχές Μαΐου σημειώνει άνοδο 9,29%.

Αθλητισμός:Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε την Παρασκευή να απαγορευτεί η χρησιμοποίηση της λέξης «αρένα» στις ονομασίες των τουρκικών γηπέδων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν όρο που δεν προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και επιπλέον παραπέμπει στις συγκρούσεις των μονομάχων... με άγρια θηρία.

Μια νέα υπόθεση τυφλής οπαδικής βίας απασχολεί τις αστυνομικές αρχές, καθώς, το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 30 άτομα φορώντας κράνη εισέβαλαν στο κατάστημά του διαιτητή, Κώστα Καρυοφύλλη και επιτέθηκαν με λοστούς τόσο στον ίδιο, όσο και σε τρεις υπαλλήλους του, ενώ παράλληλα προκάλεσαν υλικές ζημιές.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, αλλά και οι εργαζόμενοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ευτυχώς ελαφρά τραύματα, ενώ τόσο η ΓΑΔΑ, όσο και το τμήμα αθλητικής βίας, επιβεβαίωσαν το περιστατικό.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε με 15μηνη εξαίρεση από τους ορισμούς τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ηπείρου, Κωνσταντίνο Βρακά, για πλημμελή έκθεση στον δεύτερο αγώνα των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. 

Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί πως η ποινή του κ. Βρακά δεν σχετίζεται με την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός (για διάφορα περιστατικά στο ΟΑΚΑ), η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει εξεταστεί από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα.

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να πετύχει μείωση της ποινής του Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός στράικερ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων αγωνιστικών για τα όσα συνέβησαν στο ματς της 2ης αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ, με τους «πράσινους» να «παίζουν το τελευταίο τους χαρτί» έτσι ώστε να μπορέσει ο πρώτος σκόρερ της Super League να ενισχύσει την ομάδα στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Σημαντική εξέλιξη υπήρξε χθες το απόγευμα της Παρασκευής σχετικά με το πλαίσιο του Σχεδίου Τετραπλής Ανάπλασης της Αθήνας που αφορά στην ανέγερση νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στου Γουδή. Συγκεκριμένα, έπεσαν οι υπογραφές σε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ερασιτέχνη του συλλόγου και της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου.

Ο νυν πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρης Μπαλτάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψαν το μνημόνιο δίνοντας «σάρκα και οστά» σε ένα μεγάλο όνειρο χιλιάδων φίλων του «τριφυλλιού» για ένα σύγχρονο γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: